Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Revine sau nu Partidul Democrat la guvernare: Opinia experților

© Sputnik / Rodion ProcaЗаседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură
Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Abonare
Despre disensiunile politice apărute în cadrul Partidului Democrat și scindarea acestuia s-a discutat astăzi în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Partidul Democrat din Republica Moldova este, de fapt, la guvernare și formează o coaliție neformală cu Partidul Socialiștilor. De această părere este comentatorul politic Victor Juc, invitat în studioul Sputnik Moldova. Potrivit lui, votul de încredere acordat de democrați pentru Guvernul Chicu însemna deja poziționarea PD ca partid de guvernământ.

Pavel Filip  - Sputnik Moldova
Politică
Serialul scindării PDM continuă: Filip reacționează la acuzațiile aduse de Eleonora Graur

„Este o perioadă de tranziție pentru unele partide, în special pentru PDM. Atunci când au inițiat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, socialiștii, intuiesc eu, erau siguri în proporție de peste 90% că vor avea susținerea Partidului Democrat”, a precizat Victor Juc.

Comentatorul mai spune că o alianță declarată și semnată între PSRM și PDM este o problemă de timp și depinde de propunerile și condițiile democraților.

„Partidul Socialiștilor este „strâns la ușă” și trebuie să respecte anumite deziderate din partea partenerilor lor. Socialiștii trebuie să facă cedări. Pentru că dacă democrații vin cu propunerea de a forma majoritatea și de a încheia un acord de colaborare până la alegerile parlamentare ordinare din 2023, atunci socialiștii trebuie să facă acest pas, dat fiind că există riscul acelei moțiuni de cenzură”, menționează invitatul.

Întrebat cine are de câștigat după scindarea Partidului Democrat, Victor Juc a menționat că nici unul din cele două grupuri nu poate fi numit câștigător. Potrivit acestuia, Partidul Democrat are de suferit din cauza plecării celor de la „Pro Moldova”, deoarece asta i-a șifonat imaginea lui Pavel Filip, ca potențial candidat pentru alegerile prezidențiale. În cazul grupului nou format, condus de Andrian Candu, Juc spune că situația este mult mai complicată întrucât aceștia trebuie să-și instituționalizeze activitatea la nivel de partid.

PDM - Sputnik Moldova
Politică
Eleonora Graur: Foștii colegi din PDM fac presiuni asupra colegilor de la Rezina

Comentatorul este de părere că scindarea PDM s-a produs inclusiv din cauza lipsei de democrație internă în PDM.

„În partidele politice din Republica Moldova, democrație internă nu există și nici nu poate fi din cauza "slăbiciunilor financiare”. Iar cei de la Partidul Democrat au recunoscut că și lista pentru alegerile din 20 februarie 2019 a fost elaborată de către liderul lor, inclusiv aproape toate finanțele pentru activitatea de partid, ceea ce constituie o sumă enormă, au fost oferite de liderul de partid”, mai spune Victor Juc.

Amintim, șase deputați PDM au anunțat că pleacă din fracțiunea democraților, dar și din partid. Este vorba despre Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repesciuc. Aceștia au constituit  grupul parlamentar „Pro-Moldova”.

Fluxul de știri
0