Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mărțișoare unice și originale: Povestea meșterului popular Axenia Telechi

© Sputnik / Rodion ProcaAxenia Telechi
Axenia Telechi - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 1 Martie îmbrățișăm vechea tradiție de a vesti venirea primării purtând în piept un Mărțișor. În ajun de sărbătoare, meșterii populari confecționează de zor mărțișoare handmade. Printre ei se numără și Axenia Telechi, pasionată de artă, culoare și tot ce este frumos.
Mărțișoare unice și originale: Povestea meșterului popular Axenia Telechi

Axenia Telechi spune că și-a descoperit pasiunea de a confecționa mărțișoare din întâmplare. Prima dată meșterița a făcut 10 mărțișoare timp de trei ore, însă acum nu poate să se lase de această activitate. Și-a transformat pasiunea într-o mică afacere care îi aduce nu doar profit, ci și satisfacție morală.

"Este primul an când confecționez mărțișoare, dar nu duc lipsa de clienți. Este un început frumos", a relatat ea.

În mâinile sale iau naștere adevărate opere de artă. Cei care o motivează și o inspiră sunt copiii săi – Maria și Bogdan.

Мэрцишор - Sputnik Moldova
Societate
Mărțișorul: Când a fost inventat, cum arăta și ce simboliza inițial - detalii uimitoare

"Sunt o mămică împlinită. Am trecut și prin momente dificile în viață, dar am înțeles că nu trebuie să pierd curajul de a mă bucura de fiecare clipă", a spus meșterul.

Prețul mărțișoarelor confecționate de Axenia Telechi este unul simbolic - 10 lei.

Unii moldoveni obișnuiesc să poarte mărțișorul de pe 1 martie până la 9 martie, alţii – pe parcursul întregii luni. Conform tradiției, după ce a fost purtat, mărţişorul se leagă de creanga unui pom, binecuvântându-l să fie roditor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0