Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Jucării periculoase în vânzare: Iată ce au descoperit specialiștii în Capitală – detalii

© Sputnik / Rodion ProcaIvan Mateescu
Ivan Mateescu - Sputnik Moldova
Abonare
Multe dintre jucăriile comercializate nu corespund standardelor calității. Inspectorii de la protecția consumatorilor au efectuat mai multe verificări, în urma cărora au fost confiscate peste 33 de mii de articole din magazinele și piețele din Capitală.
Jucării periculoase în vânzare: Iată ce au descoperit specialiștii în Capitală – detalii

Specialiștii avertizează: multe dintre jucăriile comercializate în piețe sau în magazine prezintă un pericol pentru sănătatea și viața copiilor. Inspectorii au depistat o serie de nereguli: jucării ce conțin compuși chimici periculoși, făcute din materiale necalitative, impregnate cu substanțe toxice, cu piese mici și ușor detașabile. Mai mult, agenții economici nu dețineau declarația de conformitate și avizul sanitar.

Potrivit reprezentantului Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Ivan Mateescu, jucăria calitativă și sigură pentru viața copiilor poate fi identificată după trei indicatori: marcajul, calitatea materialului și finețea pieselor.

"Jucăria nu trebuie să conțină părți detașabile care se desprind ușor și care pot fi ingerate cu ușurință de către copiii mai mici de trei ani. De asemenea, o jucărie de calitate va avea un miros proaspăt. Respectiv, mirosul înțepător este un indiciu că materialul utilizat la confecționarea jucăriei este toxic", a declarat Ivan Mateescu.

De asemenea, părinții trebuie să studieze cu atenție eticheta și să verifice instrucțiunile care trebuie să fie obligatoriu traduse în limba de stat.

Ana Niculăeș - Sputnik Moldova
Copiii care au mai puține jucării sunt mai fericiți! Vezi explicația psihologilor

"Semnul euro de pe etichetă indică faptul că este un produs care corespunde calității. În același timp, marcajul "C" confirmă că jucăria este produsă în China, ceea ce înseamnă că producătorul nu a respectat standardele de calitate. Recomandăm de evitat asemenea jucării", a subliniat el.

Ivan Mateescu a mai adăugat că jucăriile care au fost confiscate din piețe și magazine sunt supuse analizelor de laborator. Dacă se va demonstra că jucăriile sunt periculoase, agentul economic va fi obligat să întreprindă măsuri: să le nimicească sau să le restituie țării de origine.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0