Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia, cerere de arbitraj la ONU pentru refuzul autorităților SUA de acordare a vizelor

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaПятиметровый бронзовый револьвер с завязанным в узел дулом у задния ООН в НЬю-Йорке
Пятиметровый бронзовый револьвер с завязанным в узел дулом у задния ООН в НЬю-Йорке - Sputnik Moldova
Abonare
Federația Rusă i-a solicitat ONU să inițieze procedura de arbitraj în chestiunea legată de neacordarea vizelor de intrare pe teritoriul SUA pentru cetățenii ruși care participă la evenimentele organizate de ONU.

CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. Rusia a solicitat procedura de arbitraj a ONU pentru soluționarea situației privind neacordarea repetată a vizelor SUA pentru diplomații străini, informează RIA Novosti.

Marți, ONU a organizat o reuniune a Comitetului pentru relațiile cu țara gazdă (SUA), la care partea rusă a pus din nou în discuție acest subiect.

"Rusia și o serie de alte țări membre ale ONU au cerut nu doar să transmită chestiunea în arbitraj <...> ci și să înceapă procedura pentru soluționarea situației create", a precizat sursa agenției.

Reprezentantul ONU a promis că îi va transmite aceste informații secretarului general António Guterres.

Potrivit sursei, poziția părții ruse a fost susținută de China, Iran, Siria, Cuba, Belarus, Nicaragua. "Sperăm ca secretarul general să ia o decizie adecvată și să lanseze procedura de arbitraj", a declarat sursa.

Problema vizelor

În decembrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care solicită Statelor Unite să emită rapid vize de intrare pentru membrii delegaților care trebuie să participe la evenimentele ONU. Documentul prevede că, dacă problemele cu privire la eliberarea vizelor nu sunt soluționate într-un termen rezonabil, „vor fi examinată serios posibilitatea de a lua măsurile prevăzute la secțiunea 21 din Acordul privind Instituțiile Centrale”. Este vorba de soluționarea litigiilor prin arbitraj între Națiunile Unite și Statele Unite.

Donald Trump a promis că va rezolva problema eliberării vizelor pentru diplomații ruși la ONU - Sputnik Moldova
Video
Eliberarea vizelor pentru diplomații ruși: Trump promite rezolvarea problemei

Problemele legate de eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși care participă la evenimente internaționale în Statele Unite au început să apară cu regularitate, începând cu anul 2014, după o deteriorare accentuată a relațiilor bilaterale din cauza situației din Crimeea și Donbass. Astfel, în 2015, SUA au emis o viză cu regim limitat pentru Președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, iar din această cauza ea a fost nevoită să își anuleze vizita în vederea participării la Conferința Mondială a șefilor de parlamente din țările participante la Uniunea Interparlamentară.

În 2017, s-au confruntat cu probleme mai mulți diplomați ruși, detașați la Ambasada din SUA, la Consulatul General și la Misiunea Permanentă a ONU. Apoi, au avut de suferit reprezentanții Rusiei care au fost trimiși la Secretariatul ONU de la New York. În 2019, multora dintre cei care trebuiau să participe la ședințele plenare ale Adunării Generale a ONU și la activitatea comisiilor sale individuale le-a fost refuzată intrarea în SUA.

Fluxul de știri
0