Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vor fi sau nu organizate matineele de primăvară: Ce spune adjunctul de la DGETS

© Pixabay / Regenwolke0Детский сад
Детский сад - Sputnik Moldova
Abonare
Matineele de primăvară, organizate în instituțiile de învățământ, vor fi diferite de cele din anii precedenți. Iată ce se va schimba.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Manifestările de amploare organizate cu ocazia sărbătorilor de primăvară vor fi interzise. Un ordin comun al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport și Direcției Asistență Socială, care prevede modificarea modului de organizare a matineelor, a fost transmis tuturor directorilor de instituții.

Contactat de Sputnik Moldova, șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport Andrei Pavaloi spune că manifestările de amploare organizate în instituțiile de învățământ au în vedere grupurile mari care includ și alte persoane decât copiii și cadrele didactice din aceste unități. În context, Pavaloi a precizat că matineele vor putea avea loc doar în colectivitatea mică de copii.

Premierul Ion Chicu la ședința Colegiului lărgit al MECC - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu: Comercianții de măști să coboare prețurile și picioarele pe pământ

„Nu a solicitat nimeni interzicerea matineelor sau transferul acestora pentru o dată mai târzie. Atâta timp cât în cadrul acestor manifestări sunt doar copiii și educatorii, care zi de zi se află împreună în aceiași încăpere, nu este vreo problemă. Dar în cazul în care vor exista solicitări de a fi prezenți și părinții, acestea nu vor fi acceptate”, a comunicat șeful adjunct al DGETS.

Potrivit lui, există și solicitările ambelor direcții în ceea ce privește intensificarea măsurilor de igienizare a spațiilor, atât comune cât și a grupelor și claselor.

„În fiecare zi, medicul de la DGETS întreprinde vizite de verificare. Și Direcțiilor de sector li s-a indicat să verifice stocurile de dezinfectanți pe care le au în instituții, să verifice dacă sunt întreprinse toate măsurile de igienizare a spațiilor”, a mai spus Andrei Pavaloi.

Adjunctul de la DGETS ne-a mai comunicat că stocurile de produse dezinfectante care există în acest moment sunt suficiente pentru o perioadă de la două la trei luni, în funcție de instituție. Iar acolo unde nu există, șeful de Direcție dă indicații ca acestea să fie procurate în mod obligatoriu. Ulterior, specialiștii de la Direcția Generală fac verificări dacă aceste produse sunt disponibile pentru utilizare și dacă în toate instituțiile se face igienizarea.

Букеты цветов с медицинскими масками в цветочном магазине Шанхая - Sputnik Moldova
Societate
Cum se protejează Moldova de coronavirus: Declarațiile moldovenilor vs autorități

Medicul din instituție este oblicat, în fiecare dimineață, să efectueze procedura de verificare a fiecărui copil. În cazul în care există anumite suspiciuni de îmbolnăvire, trebuie să fie informați părinții, care ulterior să meargă cu copilul la medic.  

Totodată, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis o circulară cu referire la profilaxia epidemiologică a gripei și infecțiilor acute ale căilor respiratorii în instituțiile de învățământ, inclusiv a infecției cu coronavirus.

Organele locale de specialitate în domeniul învățământului, administrațiile instituțiilor de învățământ sunt obligate să țină sub „control permanent situația din teritoriu”, iar informația la zi să fie remisă ministerului de resort.

Amintim, autoritățile de la Chișinău au instituit alertă de cod galben de pericol de contaminare cu coronavirus.

Fluxul de știri
0