Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum se protejează Moldova de coronavirus: Declarațiile moldovenilor vs autorități

© REUTERS / Aly SongБукеты цветов с медицинскими масками в цветочном магазине Шанхая
Букеты цветов с медицинскими масками в цветочном магазине Шанхая - Sputnik Moldova
Abonare
Panica din cauza răspândirii coronavirusului a ajuns și printre moldoveni. Aceștia, în limita posibilităților, încearcă să ia măsuri de protecție pentru a evita riscul de îmbolnăvire.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Se pare că nimic nu-i sperie pe moldovenii care pleacă în Italia, dar nici pe cei care revin acasă. Nici amploarea cu care se răspândește coronavirusul în această țară, nici avertizarea cod galben de risc de infectare decretat ieri de autoritățile de la Chișinău. Acest lucru ni-l confirmă administratorul unei companii de transport internațional, care a rugat să-i păstrăm anonimatul. Potrivit lui, autocarele cu moldoveni pleacă regulat din Republica Moldova spre Italia. Acesta ne spune că fluxul de călători a rămas aproape neschimbat, ba chiar a crescut numărul persoanelor care pleacă spre Italia.

Măsuri sporite de securitate: Cum sunt verificați pasagerii pe Aeroportul Internațional Chișinău - Sputnik Moldova
Pericolul coronavirusului: Cum sunt verificați călătorii pe Aeroportul Chișinău

L-am întrebat pe administratorul companiei de transport dacă printre oameni se simte panica creată de răspâdnirea virusului.

„Se simte o neliniște a moldovenilor. Încercăm să reducem nivelul de panică, iar oamenii chiar încearcă să facă glume pe seama asta”, ne-a povestit transportatorul.

Încercarea lui ca administrator de a reduce panica nu înseamnă și indiferență față de riscurile la care sunt expuși, mai ales că Italia a fost declarată țara cea mai afectată din Uniunea Europeană.

„Înainte de fiecare cursă, autocarele sunt supuse procesului de dezinfectare. Am cumpărat măști de protecție, astfel fiecare persoană primește la îmbarcare câte o mască. Totodată, asigurăm pasagerii cu soluție dezinfectantă”, ne-a mai spus bărbatul.

De asemenea, la anumite perioade de timp autocarele se aerisesc și se stropește în interiorul lor cu soluții dezinfectante pentru decontaminarea microbiană. L-am întrebat dacă compania a primit notificări de la autorități privind riscul răspândirii noului virus.

„Nu. Nu am primit nicio notificare, nici înștiințare în acest sens. Toate măsurile de protecție le luăm de sine stătător”, povestește indignat bărbatul.

Mai mult, acesta a rămas uimit de atitudinea polițiștilor de frontieră și vameșilor moldoveni, care potrivit lui, nu întreprind absolut nici o măsură de protecție, cel puțin personală.

De cealaltă parte, serviciul de presă al Serviciului Vamal al Republicii Moldova a declarat pentru Sputnik Moldova că în vămi există supraveghere permanentă și monitorizare ad-hoc. Potrivit ofițerului de presă, Olesea Pușcașu, autoritățile de frontieră și-au consolidat acțiunile și întreprind următoarele măsuri:

  • detectarea, după simptomele caracteristice maladiei, și notificarea alertelor privind persoanele suspecte de infectare cu Coronavirusul de tip nou
  • termometria cu termometrul digital infraroșu a persoanelor suspecte de infectare, care traversează frontiera

Mai mult, cei din Serviciul Vamal ne-au informat că autoritățile de frontieră sunt pregătite să acționeze și în cazul detectării persoanelor cu simptomatica caracteristică prin:

  • îndepărtarea și izolarea persoanei suspecte de infectare de fluxul de călători în locuri/spații separare pentru a fi consultați de către medici
  • solicitarea asistenței medicale prespitalicească (ambulanța) prin intermediul Serviciului unic 112
  • asigurarea accesului în punctele de trecere pentru serviciul medical corespunzător, care să examineze și să asigure preluarea rapidă a persoanei suspecte.

Despre asigurarea protecției individuale a funcționarilor antrenați în efectuarea controlului vamal de frontieră aceștia trebuie:

  • să respecte distanța de interacțiune (nu mai mică de 1 metru)
  • să mențină încăperile de serviciu în stare curată, aerisite, efectuarea zilnică a dezinfecției suprafețelor cu soluție specială
  • să utilizeze măști de protecție individuală în cazurile de apariție a riscurilor contactului cu persoanele suspecte de îmbolnăvire

Administratorul companiei de transport internațional, dar și mai mulți pasageri care se aflau în autocar, au spus că nu a văzut să se întreprindă vreuna din aceste măsuri, iar funcționari nu poartă măști.

Медицинские маски - Sputnik Moldova
De ce în plină alertă de coronavirus în farmaciile din Moldova lipsesc măștile medicale

„Nici la ieșirea din țară, nici la intrare nu există vreun control riguros pentru depistarea persoanelor care ar prezenta simptome de boală. Nu am văzut vreun vameș care să poarte mască, pentru protecția personală, cel puțin. Este și medic la vamă, dar am fost informați că e în concediu medical”, a mai spus sursa, dar și pasagerii companiei.

Amintim, autoritățile au instituit cod galben de risc de infecție cu coronavirus. Toate autoritățile abilitate sunt obligate să ia măsuri speciale de protecție, după ce în Italia numărul îmbolnăvirilor și a deceselor a crescut semnificativ în ultima perioadă.

Fluxul de știri
0