Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți moldoveni doresc unirea cu România, aderarea la NATO, UE sau la Uniunea Vamală

© Sputnik / Miroslav RotariDrapelul Republicii Moldova în bătaia vântului
Drapelul Republicii Moldova în bătaia vântului - Sputnik Moldova
Abonare
Rezultatele unui sondaj ne prezintă opțiunile de politică internă și externă ale alegătorilor. Participanții la studiu au fost întrebați către ce parte a eșichierului politic se îndreaptă simpatia lor și la ce organizație ar vrea să adere Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. O treime din participanții la un sondaj (32%) n-a dorit să-și declare orientarea politică, în timp ce 26% au spus că au viziuni politice „de centru”, 25% - „de dreapta” și 17% - „de stânga”. Studiul sociologic, efectuat de IMAS, a fost prezentat într-o conferință de presă, luni, 24 februarie, de directorul companiei, Doru Petruți.   

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Societate
Topul politicienilor doriți de alegători la conducerea statului: Nou studiu sociologic

În ceea ce privește opțiunile de politică externă, 60% dintre participanții la studiul sociologic ar vota, în cadrul unui eventual referendum, pentru aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce 23% ar vota „împotrivă”.   

Pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică  (Uniunea Vamală) ar vota 45%, iar 39% ar fi „împotrivă”.

Pentru unirea Republicii Moldova cu România și-ar da votul 32%, iar 54% ar vota „împotrivă”.

Aderarea la NATO ar fi susținută, în cadrul unui eventual referendum, de 20% dintre participanții la sondaj, iar 57% s-ar pronunța „contra”.

Potrivit rezultatelor aceluiași studiu, Igor Dodon ar acumula 40,2% din voturile celor deciși să participe la alegerile prezindențiale, dacă acestea s-ar desfășura duminica viitoare, în timp ce Maia Sandu ar obține 28,2% dintre sufragii.

Studiul sociologic a fost efectuat de IMAS, la comanda Public Media, în perioada  7-19 februarie 2020, pe un eşantion reprezentativ de 1.109 respondenţi, cu o marjă de eroare de ± 3%.

Fluxul de știri
0