Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Comerţul cu amănuntul a crescut cu peste 13% - ce înseamnă asta pentru economia națională

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Vânzările cu amănuntul au crescut simțitor în în ultima lună a anului trecut. Această evoluție reprezintă un semnal îmbucurător pentru economia națională, afirmă expertul economic Viorel Gîrbu.

CHIȘINĂU, 25 dec - Sputnik. Biroul Național de Statistică informează că în luna decembrie a anului 2019 cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a înregistrat o creștere de peste 12% faţă de luna precedentă.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Politică
Gata cu creditele-capcană și supraîndatorarea: Ce face statul cu firmele de microfinanțare
 Iar în comparație cu aceeași perioadă a anului 2018, acest indicator a crescut cu 8,6%. 

Pe întreaga durată a anului trecut, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 13,2% față de 2018.

Aceste evoluții reprezintă semnale îmbucurătoare pentru economia Republicii Moldova, a declarat pentru Sputnik Moldova expertul economic Viorel Gîrbu.

”Este o creștere importantă. Consumul determină cresterea economică, iar acest lucru se va reflecta cu siguranță la creșterea veniturilor bugetare și, implicit, la bunăstarea populației”, a declarat expertul. 

Tot în luna decembrie a anului 2019, cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut cu 18,8% faţă de luna noiembrie şi cu 8,8% comparativ cu luna decembrie a anului precedent. 

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Salariul mediu pe economie crește în 2020: Iată câți bani vom primi

Iar în perioada ianuarie-decembrie 2019, cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei s-a majorat cu 14,6% în raport cu perioada ianuarie-decembrie 2018.

În schimb, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a inregistrat o scădere de 2,5% în luna decembrie a anului trecut faţă de noiembrie, iar în comparație cu decembrie 2018 a crescut cu peste 40%.

Pe întreaga durată a anului 2019, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete s-a majorat însă cu 26,4% comparativ cu 2018.

Iar cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în decembrie 2019 cu doar 3,6% față de luna noiembrie și cu 1,7% comparativ cu luna decembrie a anului 2018.

Fluxul de știri
0