Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Războiul declarațiilor în cazul ”Gemenii”: Reacții la declarații

© Sputnik / Miroslav RotariПравосудие
Правосудие - Sputnik Moldova
Abonare
Asociația Judecătorilor din Republica Moldova reacționează la declarațiile făcute de premierul Ion Chicu, care i-a criticat dur pe judecătorii corupți.

CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a reacționat la declarațiile făcute de premierul Ion Chicu după ce Moldova a fost condamnată în dosarul ”Gemenii”. Asociația pledează pentru o ”retorică echilibrată și pentru identificarea unor soluții juste și în acord cu principiile fundamentale ale statului de drept”.

Amintim că bugetul de stat pentru 2020 urmează să fie rectificat prin tăierea a 70 de milioane de lei din finanțarea sistemului judecătoresc. Acțiunea a fost dispusă de premierul Ion Chicu după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite prejudicii de milioane de euro în dosarul ”Gemenii”.

”În acest context, retorica aplicată, dar și intenția declarată de Guvern în a reduce bugetul sistemului judiciar, prin culpabilizarea și discreditarea judecătorilor, sunt în dauna justiției, îi diminuează autoritatea, iar în consecință repercutează negativ calitatea actului de înfăptuire a justiției și a echității, a căror beneficiari sunt toți cetățenii”, este scris într-un comunicat de presă al Asociației.

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Când începe răfuiala Ministerului Justiției cu judecătorii corupți – ce spune Nagacevschi
Judecătorii au ținut să precizeze că misiunea instanțelor judecătorești în general și a fiecărui judecător în parte este de a înfăptui justiția, iar realizarea acestei misiuni nu poate fi concepută decât în condiții de independență și autogestiune a puterii judecătorești în conformitate cu prevederile Constituției.

Amintim că Republica Moldova a fost obligată să plătească până la data de 18 mai curent 1,5 milioane de euro despăgubiri în cazul „Gemenii”. Tot până la acea dată, Guvernul trebuie să returneze clădirile către reclamanți. În caz contrar, statul va mai achita 2,1 milioane de euro.

Anterior, la declarațiile făcute de premierul Ion Chicu au reacționat și cei de la CSM, care spun că învinuirile aduse sunt făcute pe nedrept. Se pare însă că premierul are altă părere.

”Repet pentru judecătorii din CSM și toată gașca coruptă din justitie - orice ban plătit de Moldova pentru deciziile voastre ilegale va fi din contul vostru. Nu așteptați, independenților, ca pentru ilegalitățile voastre vor plăti copiii sau bătrânii. Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO, pâna nu-i scoatem din voi”, a scris premierul Chicu pe pagina sa de Facebook.

 
La 21 februarie, Ministerul Justiției a depus o sesizare la Procuratura Generală în privința încălcărilor constatate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în cazul „Gemenii”.
Fluxul de știri
0