Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Când începe răfuiala Ministerului Justiției cu judecătorii corupți – ce spune Nagacevschi

© Sputnik / OsmatescoFadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Judecătorii care vor pica testul integrității din cadrul procesului de evaluare a magistraților vor pleca definitiv din sistemul judecătoresc.
Când începe răfuiala Ministerului Justiției cu judecătorii corupți – ce spune Nagacevschi

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că evaluarea judecătorilor va conduce la eliminarea din sistem a magistraților cu probleme de integritatea. Totodată, oficialul dă asigurări că Ministerul Justiției nu are scopul să-i elimine din sistem pe oamenii incomozi puterii și să-i păstreze pe cei docili guvernării. Noua metodă de evaluare a judecătorilor va fi pusă în aplicare după ce se va găsi un consens național pe acest subiect, declară Nagacevschi. Mai mult, potrivit ministrului Justiției, mecanismele vor putea fi puse în aplicare spre finele anului 2020 sau, cel mai probabil, în 2021. 

”Hotărârile emise de comisia de evaluare urmează să fie confirmate de CSM. Inițial însă comisia va evalua membrii CSM. Vor fi două criterii de evaluare a judecătorilor: profesionalismul și integritatea. Dacă vor fi depistate probleme de integritate, atunci judecătorii vor fi eliminați din sistem. În ceea ce ține de profesionalismul judecătorilor, urmează să vedem care sunt problemele și cât de mult acestea le afectează activitatea”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Comisia de evaluare va avea acces gratuit la Sistemele informaționale automatizate aflate în gestiunea Autorității Naționale de Integritate, Serviciului Fiscal de Stat, Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Serviciilor Publice etc..

Fluxul de știri
0