Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Eșec total pentru Merkel la alegerile din Hamburg

© AP Photo / Markus Schreiber Annegret Kramp-Karrenbauer und Angela Merkel // AP Photo, Markus Schreiber
Annegret Kramp-Karrenbauer und Angela Merkel // AP Photo, Markus Schreiber  - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Angelei Merkel, CDU, s-a clasat pe locul trei la alegerile regionale din Hamburg, acesta fiind al doilea cel mai slab scor electoral din istoria formațiunii politice care conduce acum Germania.

BRUXELLES, 24 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Partidul conservator al Angelei Merkel a suferit ieri un eşec electoral de proporții, obținând doar circa 11% din sufragii, faţă de 15,9% la ultimul scrutin din 2015. CDU se plasează astfel pe locul trei în opțiunile electoratului, într-un moment dificil pentru partid în care acesta își caută un nou lider.

Федеральный канцлер Германии Ангела Меркель - Sputnik Moldova
Politică
Cutremur în Germania: Un partid i-a făcut două plângeri penale cancelarului Merkel

Rezultatul de ieri al CDU este al doilea cel mai slab scor din istoria partidului conservator, după scorul de 9% obţinut în 1951 în oraşul Bremen.

Rezultatul este surprinzător și pentru alte partide. Alternativa pentru Germania (AfD) riscă să nu acceadă în parlamentul regional, potrivit primelor estimări.

Social-democraţii, în netă pierdere de viteză pe plan naţional, şi-au păstrat fieful cu 37,5% din sufragii, dar Verzii au crescut de la 12,3% la peste 25%, ceea ce reflectă valul ecologist din ţară după alegerile europene din mai 2019, pe fondul preocupărilor privind schimbarea climatică.

După ce s-a instalat din 2014 în cele 16 parlamente regionale ale ţării, depăşind chiar 20% în unele landuri din fosta RDG, AfD riscă să cadă în Hamburg sub pragul de 5%, potrivit estimărilor.

Pe de altă parte, liberalii din FDP riscă și ei să rateze intrarea din adunarea regională, fiind estimaţi cu un scor aflat uşor sub 5%.

CDU urmează să anunţe astăzi cine ar urma să vină la conducerea formaţiunii pentru a pregăti succesiunea Angelei Merkel, dar partidul se află în pierdere evidentă de viteză.

Fluxul de știri
0