Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cutremur în Germania: Un partid i-a făcut două plângeri penale cancelarului Merkel

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaФедеральный канцлер Германии Ангела Меркель
Федеральный канцлер Германии Ангела Меркель - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a anunţat astăzi că i-a făcut două plângeri penale cancelarului Angela Merkel în urma scandalului care a urmat alegerilor regionale din Turingia.

BRUXELLES, 12 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Prima plângere penală împotriva lui Merkel a fost motivată de declaraţiile acesteia despre alegerea şefului executivului regional din landul Turingia cu sprijinul AfD, un eveniment care a făcut valuri în spațiul public din Germania și chiar la nivelul întregii Europe.

Angela Merkel - Sputnik Moldova
Declarație: Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, nu va mai face politică din 2021
O a doua plângere penală împotriva lui Merkel a fost formulată tot de AfD, care îl acuză pe Cancelar că l-a constrâns pe premierul ales al Turingiei, Thomas Kemmerich, să demisioneze după scandalul declanşat de alegerea sa cu ajutorul voturilor aleşilor extremei drepte.

Contextul acestor plângeri penale este deosebit de tensionat, după ce premierul landului Turingia a fost ales în funcție cu ajutorul AfD, pentru ca apoi să demisioneze în urma scandalului creat din cauza susținerii pe care i-a oferit-o AfD.

Într-o declaraţie dată în timp ce se afla în vizită în Africa de Sud, Merkel a calificat drept ''impardonabil'' faptul că un şef de executiv regional este ales cu voturile AfD şi a cerut anularea scrutinului regional din Turingia şi convocarea alegerilor anticipate în acest land. Ea a mai menţionat că ''profunda convingere'' atât a ei cât şi a partidului din care provine, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), este că ''nu trebuie obţinute majorităţi cu sprijinul AfD''.

AfD a reacționat dur la amestecul lui Merkel în alegerile din Turingia și a formulat două plângeri penale la adresa ei.

''Dat fiind că doamna Merkel nu mai ocupă o funcţie relevantă în interiorul CDU, ne aflăm în faţa unui caz clar de abuz în funcţie cu încălcarea egalităţii de şanse pentru partide'', a declarat copreşedintele AfD, Jorg Meuthen. La rândul său, Tino Chrupalla, ales recent în conducerea colegială a AfD, a remarcat faptul că ''nu este pentru prima dată când cancelarul încalcă legea''.

Primind voturile Uniunii Creştin-Democrate (CDU), ale AfD şi ale propriului partid liberal FDP, Thomas Kemmerich l-a depăşit cu numai un vot pe fostul premier al landului Turingia, Bodo Ramelow, membru al stângii radicale Die Linke şi susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD) şi de Verzi.

După ce alegerile regionale din acest land s-au încheiat fără un învingător clar, Bodo Ramelow a crezut că urma să fie reales la conducerea unui guvern minoritar de stânga, el mizând pe ideea că liberalii şi conservatorii nu vor accepta nicidecum o înţelegere cu AfD, partid acuzat că ar fi de extrema dreaptă, întrucât partidele tradiţionale de dreapta sau de stânga germane au respins mereu orice alianţă sau cooperare cu formațiunea menționată.

Alianţa de facto creată astfel în landul Turingia între conservatori, liberali şi AfD, descrisă de presa germană drept un ''cutremur politic'', a fost sancţionată şi de succesoarea lui Merkel la conducerea CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, care a sugerat că filiala locală a acestei formaţiuni a acţionat fără să respecte consemnele de la centru.

Scandalul din Turingia poate să fie și la originea retragerii spectaculoase a liderului CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, de la candidatura pentru a fi Cancelar al Germaniei la următoarele alegeri, ea urmând să își dea demisia și din funcția de președinte al celui mai important partid din Germania.

Fluxul de știri
0