Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce obstacole întâmpină Stoianoglo la Procuratura Generală: ”Sunt grupări care nu se supun”

Abonare
Procurorul-șef Alexandr Stoianoglo a prezentat prioritățile instituției pe care o conduce pentru anul 2020, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor. El a vorbit despre problemele cu care se confruntă la Procuratura Generală.

CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Procurorul general a prezentat în fața membrilor CSP prioritățile pentru anul curent. Printre acestea se numără eficientizarea procesului penal.

Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Societate
Procuratura Generală: Cauza lui Morari, examinată în interesul inculpatului

”Vrem să asigurăm Procuratura cu un climat de integritate instituțională, în conformitate cu standardele stabilite în legislație. În domeniul urmăririi penale urmărim excluderea din practica procurorilor a cazurilor de încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor, în special a cazurilor de solicitări neîntemeiate și ilegale de arestare, de pornire abuzivă a urmăririi penale, de tergiversare a urmăririi penale și de menținere nejustificată a persoanelor în calitate de bănuiți sau învinuiți - adică a fenomenelor care s-au înregistrat în anii precedenți”, a declarat Stoianoglo. 

După prezentarea listei de priorități, membrul CSP Dumitru Pulbere a afirmat că în Procuratura Generală ar exista grupări care nu se supun indicațiilor lui Stoianoglo.

”Eu știu, domnule procuror, că Dumneavoastră vreți să ridicați prestigiul Procuraturii, dar grupările care până astăzi există în interiorul Procuraturii nu vă permit să implementați acele idei pe care le aveți, întâlniți obstacole. Știu că indicațiile pe care le dați nu întocmai se execută. Mulți colaboratori ai Procuraturii se orientează la situația politică din țară, ceea ce este anormal. Ei sunt tineri, vor să facă carieră. Ei se orientează, atunci când le dați indicații, la eventualele urmări politice, dacă le vor executa”, a remarcat membrul CSP.

În aceste condiții, Pulbere i-a sugerat procurorului general o idee pentru a pune capăt neregulilor din sistem.

”În cazuri ieșite din comun, care trebuie de urgență anchetate, ca să fie operativ, v-aș sugera ideea să vă orientați la veteranii Procuraturii, care sunt în demisii conform vârstei. Vă sugerez să îi chemați, să le faceți contracte de muncă. Aceste persoane nu au nevoie de carieră. Ei și-au făcut-o și ei vor îndeplini obligațiile în conformitate cu buchia legii, fără a se uita la sistemul politic. Altfel, o să vă împotmoliți”, a declarat Dumitru Pulbere. 

Bribe - Sputnik Moldova
Societate
Cât costă în Moldova mușamalizarea unui furt - Procuratura Generală oferă detalii

Alexandr Stoianoglo a recunoscut că în instituția pe care o conduce există probleme și grupuri de interese, dar a dat asigurări că în viitorul apropiat va pune capăt neregulilor.

”Vă asigur că în Procuratură, în cel mai apropiat timp, nu vor fi grupări de interese, ci va fi o echipă unică și vom depăși problemele pe care le-am avut și le avem în timpul actual. Găsim posibilitatea să consolidăm rândurile procurorilor. Deja am făcut un pas și i-am invitat la Procuratură pe procurorii care au plecat din sistem în ultimii 5-10 ani. Nu toți vor să se întoarcă înapoi la Procuratură. Dar sunt de acord că avem multe probleme, probleme interne”, a declarat Stoianoglo. 

Procurorul-șef a mai adăugat că o altă proprietate a instituției pe care o conduce este asigurarea procesului 

de specializare a procurorilor în domenii specifice precum infracțiunile săvârșite cu folosirea tehnologiilor informaționale, cele cu caracter transnațional, crimele organizate și cele de spălare de bani.

Fluxul de știri
0