Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nu are cine să muncească în Moldova: Numărul locurilor vacante a depășit cererea

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaЯрмарка вакансий в Казани
Ярмарка вакансий в Казани - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimii cinci ani, numărul locurilor de muncă create a depășit numărul celor lichidate. Aceste date vin de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. În ultimii cinci ani, numărul locurilor de muncă noi care au fost create l-a depășit pe cel al posturilor lichidate în aceeași perioadă de timp. Despre asta vorbesc datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Ion Stîngaci - Sputnik Moldova
Ofertă inedită pentru tinerii șomeri: statul le dă bani ca să muncească
Instituția a prezentat nota analitică ”Cererea şi oferta forței de muncă în ultimii 5 ani pe activităţi economice și ocupaţii”.

Potrivit directorului ANOFM, Raisa Dogaru, documentul conține informații detaliate despre decalajul dintre cererea și oferta forței de muncă în diferite domenii. 

În 2018, de exemplu, majoritatea posturilor vacante au fost create în domeniul comerțului angro și cu amănuntul (+8267), al industriei prelucrătoare (+3707), al administrației publice și apărării (+1299), ocrotirii sănătății și protecției sociale (+1068) și în domeniul construcțiilor (+1038).

Cele mai puține locuri de muncă în perioada indicată au fost create în domeniile transportului, gospodăriilor țărănești și silvice, pisciculturii, învățământului și în domeniul tehnico-științific. 

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cele mai bine plătite posturi de muncă sunt cele ale managerilor companiilor comerciale și corporațiilor (între 40.000 și 50.000 de lei lunar), al specialiștilor IT (aproximativ 30.000 de lei lunar) al inginerilor tehnicieni (până la 20.000 de lei lunar) și ale operatorilor utilajelor tehnologice din industria textilă (între 15.000 și 20.000 de lei lunar).

Fluxul de știri
0