Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ofertă inedită pentru tinerii șomeri: statul le dă bani ca să muncească

© Sputnik / Miroslav RotariIon Stîngaci
Ion Stîngaci - Sputnik Moldova
Abonare
Gata cu scuzele! Statul oferă bani tinerilor șomeri – numai să se apuce de muncă. Despre această posibilitate a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Ion Stângaci, șeful Direcției Implementare Politici de Ocupare, din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Ofertă inedită pentru tinerii șomeri: statul le dă bani ca să muncească

În premieră, din acest an tinerii șomeri din țara noastră sunt ajutați să-și deschidă afaceri. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă le oferă consultanță și suport financiar.

”Din 2019, tinerii cu statut de șomer, sunt ajutați să inițieze afaceri. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin intermediul oficiilor teritoriale, va susține proiectele de inițiativă locală, elaborate de tineri șomeri, prin oferirea consultanței și suportului financiar. Agenția va oferi 50 la sută din costul investiției, dar nu mai mult de zece salarii medii pe economie”, a precizat Ion Stângaci.

Din acest an, sunt susținuți și tinerii fără experiență de muncă. Angajatorii vor primi bani ca să-i instruiască, iar stagiarii vor beneficia de burse.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Societate
Persoanele care-și caută un loc de muncă nu trebuie să rateze această șansă

”Oficiile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocupare a Forței de Muncă oferă angajatorului o subvenție egală cu 30 procente din salariul mediu pe economie, pentru asigurarea stagiului. În același timp, pe durata practicii, tânărul va primi o bursă. De asemenea, statul îi va returna cheltuielile pentru transport și cazare. 20% va constitui instruirea teoretică și 20% - instruirea practică, a relatat Ion Stângaci.

Suport financiar din partea statului primesc și tinerii care lucrează la o distanță de 20 de km de locul de trai.

”Tinerii care acceptă un loc de muncă, la o distanță de 20 km de locul de trai, primesc o subvenție echivalentă unui salariu mediu pe economie. Dacă persoana schimbă domiciliul, atunci primește o indemnizație de cinci salarii medii pe economie”, a menționat Ion Stângaci.

Potrivit statisticilor, aproape 9000 de tineri din țara noastră oficial nu lucrează și se află la evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

 

Fluxul de știri
0