Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mărturisirea unei măicuțe: De ce femeile decid să se călugărească

© Sputnik / OsmatescoEgumena Daniela Mereuță
Egumena Daniela Mereuță  - Sputnik Moldova
Abonare
Preacuvioasa maică stareță de la Mănăstirea "Învierea Domnului" de lângă Briceni - Egumena Daniela Mereuță (Maica Daniela) a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre viața monahală, despre femei, suflet și credință.
Mărturisirea unei măicuțe: De ce femeile decid să se călugărească

De mai bine de 20 de ani Maica Daniela își dedică viața lui Dumnezeu la singura mănăstire din Republica Moldova cu Hramul "Învierea Domnului". Acolo, stă de vorbă cu enoriașii într-o atmosferă discretă, departe de ochii lumii, ascultând necazurile și durerile oamenilor.

"Vorbesc cu cei care au nevoie de un sprijin, de o susținere și o întărire duhovnicească. Omul când are o bucurie i-o spune lui Dumnezeu, mai rar când o spune unui slujitor. În toată comunicarea de 20 ani de când m-am afierosit lui Dumnezeu am văzut mai multe lacrimi decât bucurie pe chipul oamenilor", a relatat Maica Daniela.

Potrivit ei, femeile care decid să viețuiască în mănăstire simt această chemare de la Dumnezeu, însă rezistă doar acelea care își doresc cu adevărat acest lucru și au o credință puternică.

Rezervația peisagistică Călărășeuca - Sputnik Moldova
Rezervația peisagistică Călărășeuca, un loc sfânt cu ape tămăduitoare - FOTO

"Femeia nu trebuie să fie influențată de către cineva. Trebuie să fie conștientă că nu are dreptul la căsătorie, trebuie să renunțe la profesie și la multe alte plăceri lumești. Rezistă acel care are mila și harul lui Dumnezeu", a spus ea.

Maica Daniela a explicat că atunci când o persoană dorește să-şi trăiască viața la mănăstire, trebuie să fie conștientă de toate sacrificiile pe care trebuie să le îndeplinească, iar acestea nu sunt puține la număr. De asemenea, călugării sau maicile nu au dreptul la căsătorie, la întemeierea unei familii. Aceștia trebuie să fie devotați în totalitate lui Dumnezeu.

"Pentru mănăstirile de maici est specifică o perioadă de noviciat – când persoana vine la mănăstire și îi este pusă la dispoziție perioada de a se regăsi de a se înțelege pe sine, să înțeleagă dacă are această chemare. În această perioadă sora se află sub îndrumare şi trebuie să asculte de stareță pentru a-şi demonstra răbdarea şi dorința de a-I sluji Domnului", a explicat Maica Daniela.

Mănăstirea "Învierea Domnului" de lângă Briceni a fost întemeiată în anul 2000 de regretatul Episcop de Edineț și Briceni Dorimedont. Acesta este singura mănăstire în care formula de salut este "Hristos a Înviat" – și răspunsul "Adevărat a Înviat".

Fluxul de știri
0