Expert militar: România se transformă într-o bază aeriană a Pentagonului

© Photo : Facebook / War&WeaponKillmarks on USAF MQ-9 Reaper Drone
Killmarks on USAF MQ-9 Reaper Drone - Sputnik Moldova
Abonare
De ce Statele Unite și România investesc masiv în baza aeriană de la Câmpia Turzii, unde ar urma să staționeze dronele americane de asalt MQ-9 Reaper.

A fost dat statul exercițiilor militare americane Defeder Europe-2020 (Apărătorul Europei - 2020) și aviația strategică a SUA, desfășurată în România, provoacă o tensionare a situației în regiunea Mării Negre.

Killmarks on USAF MQ-9 Reaper Drone - Sputnik Moldova
De ce SUA au dislocate în România drone strategice

În ziua inaugurării, ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, le-a declarat oaspeților de onoare ai exercițiilor româno-americane Dacian Reaper-20 (unul din episoadele Defender Europe-2020) că SUA au investit în ultimii cinci ani peste 14 milioane de dolari în baza aeriană Câmpia Turzii, pentru a apăra România și flancul estic al NATO. În opinia lui Zuckerman, desfășurarea dronelor MQ-9 Reaper în județul Cluj extinde capacitățile de recunoaștere și luare rapidă a deciziilor în regiune, care a devenit “instabilă în urma intensificării agresiunii Rusiei în Crimeea, Transnistria, Donbas și Marea Neagră”. Mai devreme, comandamentul forțelor aeriene ale SUA în Europa a anunțat că dronele au fost transferate în România pentru “susținerea unui șir de operațiuni” în cadrul exercițiilor. Însă, ce se întâmplă în realitate?

Baza aeriană românească Câmpia Turzii a devenit în februarie o platformă pentru desfășurarea armelor strategice ofensive ale SUA. Moscova a avertizat în mai multe rânduri că tratează dronele de asalt și recunoaștere MQ-9 Reaper drept un echivalent al rachetelor cu rază medie de acțiune. Transferul escadrilei MQ-9 Reaper la baza românească presupune o planificare, pregătire și exersare a agresiunii într-o direcție prestabilită.

Febra de primăvară

Drona MQ-9 Reaper este considerată un avion militar de asalt și la îndeplinirea sarcinilor poate substitui cu succes avioanele pilotate F-16 și A-10 în Irak și Afganistan. Un MQ-9 Reaper gol are o masă de 4,7 tone, are o lungime a aripilor de peste 21 de metri și un fuzelaj de 21 de metri. Șase punte de atașament permit transportarea până la 1700 kilograme de arme cu o viteză de 400 de kilometri pe oră.

Заместитель министра иностранных дел РФ Александр Грушко - Sputnik Moldova
Politică
Reacția Moscovei la exercițiile militare NATO în Europa de Est din 2020

Capacitatea mare de transportare și vizibilitatea redusă pentru radare permit utilizarea MQ-9 Reaper pentru aducerea la țintă cu o precizie înaltă, spre exemplu, a armei nucleare tactice. E semnificativ și arsenalul armelor obișnuite – drona poate purta până la opt rachete Hellfire sau în diverse combinații – rachetele Sidewinder, AMRAAM, Maverick, bombele aeriene “inteligente” de 227 kilograme (cu lazer sau ghidare prin GPS).

Durata maximă a zborului este până la 15 ore. În același timp, SUA nu ascund că investițiile în infrastructura militară a aliaților est-europeni sunt îndreptate spre colectarea informațiilor despre acțiunile Rusiei în regiune.

Să ne amintim cum în trecut ministrul Apărării al României Mihai Fifor declarase din neatenție că la Deveselu există rachete balistice. De ce ar cheltui Bucureștiul miliarde de euro pentru un astfel de „sistem de securitate”?

Bani militari

România planificase extinderea semnificativă a bazei aeriene Câmpia Turzii în vara anului 2018. Intenția a fost susținută de investiții – peste 1,7 miliarde de lei românești în decurs de cinci ani. Pe acești bani forțele aeriene românești urmează să procure de la localnici peste 370 de hectare de pământ și cinci avioane F-16 vechi din Portugalia.

Trump utilizează sancțiunile împotriva Rosneft pentru a presa partenerii europeni și asiatici - Sputnik Moldova
Video
Sancțiunile lui Trump împotriva Rosneft: Modalitate de a face presiuni asupra partenerilor

Partida precedentă – 12 avioane F-16 au fost livrate de Portugalia României pentru 628 de euro, adică câte 52,3 milioane de euro de bucată. Cele mai simple calcule matematice, pornind de la suma inițială de 355 milioane de euro, permit să presupunem că după achiziționarea a cinci avioane vor rămâne câteva zeci de milioane pentru dezvoltarea semnificativă a infrastructurii bazei aeriene, care ar putea fi utilizată pentru amplasarea dronelor strategice în regim permanent.

Așa cum s-a menționat mai sus, în ultimii cinci ani americanii au investit în Câmpia Turzii peste 14 milioane de dolari și forțele aeriene românești așteaptă noi investiții, în valoare de peste 40 de milioane de dolari. În primăvara anului 2018, americanii au construit din propriile forțe la baza Câmpia Turzii un hangar pentru dronele grele MQ-9 Reaper. Potrivit unui document guvernamental, până în 2023 aici vor apărea noi rețele inginerești, un depozit de muniții, elemente ale apărării antiaeriene. Esența modernizării bazei aeriene constă în extinderea cooperării forțelor aeriene ale României și SUA și continuarea militarizării nemotivate a țării.

Fluxul de știri
0