CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Satul Molești din raionul Ialoveni poate fi un bunexemplu pentru alte sate din Moldova. De această părere este premierul Ion Chicu care a vizitat sâmbătă această localitate, unde s-a întâlnit cu un grup de primari și localnici.
”Nu am mai întâlnit vreo localitate în care contribuția oamenilor să fie atât de masivă - 7 milioane de lei în ultimii 10 ani. Molești poate fi exemplu pentru alte sate”, a declarat premierul apreciind capacitatea de mobilizare a locuitorilor din Molești.
Principalele chestiuni discutate cu aleșii locali au fost calitatea proastă a drumului Molești-Costești, plecarea tinerilor, tăierea pădurilor și altele.
De asemenea, primarii l-au informat pe Chicu despre problemele cu care se confruntă în dezvoltarea localităților, printre care au fost amintite: gazificarea satului Hansca, apeductul și canalizarea în satele Dănceni, Sociteni și Mileștii Mici, renovarea Casei de cultură la Țipala și reabilitarea drumurilor de acces din majoritatea localităților din raionul Ialoveni.
Premierul le-a promis oamenilor că în acest an Guvernul va investi masiv în construcția drumurilor. Totodată, i-a informat pe locuitorii satului despre rezultatele anului obținute în 2019, dar și despre planurile pentru 2020.
”Guvernul a împlinit ieri 100 de zile. Am încheiat anul 2019 cu indicatori economici foarte buni, indiferent de turbulențele politice. Vom investi masiv în construcția drumurilor, în total, anul acesta, vom investi cca 7 miliarde de lei”, a declarat Chicu.
Premierul a început cu informații ce țin de Reforma Justiției și a asigurat societatea că acționează în conformitate cu promisiunile făcute în Parlament la 14 noiembrie, când a primit votul de încredere al deputaților.
Potrivit lui, partenerii externi îndeamnă ca reforma justiției să fie consultată pe larg cu societatea civilă, partidele politice, profesioniștii în domeniu și partenerii de dezvoltare, lucru care, potrivit premierului, este realizat de Ministerul de resort.
Un alt obiectiv pentru Guvernul Chicu este extinderea și promovarea programelor de stat privind acordarea compensațiilor din bugetul de stat pentru procurarea primei locuințe
Problema transnistreană la fel rămâne pe agenda Executivului ca o prioritate.
„Continuăm măsurile de apropiere a malurilor. Rămânem fideli formatului 5+2. Procesul de soluționare a diferendului este și va fi unul foarte transparent”, precizează Ion Chicu.
Cât despre politica externă echilibrată, premierul a menționat că va continua procesul de implementare efectivă și plenară a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și ale Acordului de liber schimb (DCFTA), demarând totodată procesul de restabilire a relațiilor pragmatice, strategice și mutual avantajoase cu Federația Rusă, în conformitate cu interesele naționale ale Republicii Moldova.
- Urmărește-ne pe rețelele de socializare:|Facebook |Twitter |VK|Odnoklassniki |Instagram