Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Sănătății, în alertă: A crescut simțitor numărul îmbolnăvirilor de gripă

© Sputnik / Aleksandr Kondratuk / Accesați arhiva multimediaСезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России
Сезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății a intensificat măsurile de combatere și prevenire a gripei, iar în unele spitale a fost suplimentat numărul de paturi.

CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Majoritatea cazurilor de gripă s-au înregistrat în municipiile Chișinău și Bălți, a declarat pentru Sputnik Moldova șeful direcției de monitorizare a infecțiilor respiratorii acute și gripei a Agenției Naționale de Sănătate Publică Ștefan Gheorghiță. El a precizat că deocamdată nu poate fi vorba despre o epidemie, ci doar despre o ”perioadă epidemică”. 

Potrivit lui Gheorghiță, nivelul îmbolnăvirilor este înalt în ultimele trei săptămâni. 

”În Moldova circulă gripa de tipurile A și B. Este vorba despre virușii care au fost părți componente ale vaccinării antigripale în sezonul 2019”, a declarat Ștefan Gheorghiță.

Virusul se răspândește cu repeziciune atât în rândul maturilor, cât și al copiilor.

Вакцинация против гриппа в Светлогорске - Sputnik Moldova
Societate
Câte cazuri de gripă și viroze au fost înregistrate în Chișinău într-o săptămână
 Potrivit directorului Spitalul de Boli Infectioase de Copii din Chișinău, Ludmila Bîrca, în ultimele patru săptămâni în instituția medicală au ajuns pentru îngrijiri medicale până la 100 de copii - de aproape trei ori mai mulți decât de obicei. De regulă, sunt copii infectați cu gripă sau cu infecții respiratorii acute.

”Pentru că nu putem face față unui număr atât de mare de bolnavi, la Spitalul Clinic Municipal de Copii ”Valentin Ignatenco” a fost suplimentat numărul de paturi pentru internarea copiilor cu gripă și angină acută” a a declarat Ludmila Bîrcă. 

Medicii îndeamnă părinții, atunci când apar primele simptome ale gripei sau răcelii la copii, să nu-i trateze de sine stătător, ci să se adreseze la medicul de familie sau să cheme ambulanța. 

Măsuri suplimentare pentru siguranță

La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a avut loc în această săptămână o ședință a Comisiei pentru situații excepționale în legătură cu răspândirea gripei. 

”S-a luat decizia de a intensifica măsurile de prevenire a răspândirii virusului”, a precizat Ștefan Gheorghiță.

Astfel, a fost limitat timpul pentru vizitarea pacienților, în instituțiile medicale pentru copii au fost introduse filtre suplimentare pentru a preveni răspândirea infecțiilor. 

Fluxul de știri
0