Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Un expert rus explică de ce SUA are nevoie de o blocadă impusă Venezuelei

© Photo : Facebook / Nicolas MaduroNicolas Maduro
Nicolas Maduro - Sputnik Moldova
Abonare
Venezuela a declarat stare de urgență în industria petrolieră din cauza sancțiunilor impuse de SUA. În cadrul unei emisiuni realizate în studioul Radio Sputnik, expertul Alexei Zubeț a explicat de ce SUA a impus sancțiuni Venezuelei.

CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. În Venezuela a fost demarat procesul de reformare a industriei petroliere care ar urma să protejeze țara de consecințele sancțiunilor impuse de SUA. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Venezuelei, Nicolas Maduro.

"Declar stare de urgență în industria petrolieră printr-un decret constituțional și prezidențial, pentru a întreprinde măsuri urgente și necesare în vederea asigurării securității energetice a țării și pentru a proteja industria împotriva agresiunilor imperialiste", a spus Maduro la o întâlnire cu lucrătorii industriei petroliere.

Declarația președintelui a fost publicată pe contul său de Twitter.

”Am decretat crearea Comisiei prezidențiale „Alí Rodríguez Araque”, care va avea un caracter plenipotențiar și va avea întreaga putere a statului venezuelean pentru apărarea, restructurarea, reorganizarea și transformarea integrală a întregii industrii petroliere”, a scris Maduro pe pagina de Twitter.

Marți, SUA a inclus compania elvețiană Rosneft Trading SA, o structură a ”Rosneft”, pe lista sa de sancțiuni împotriva Venezuelei, dar și pe președintele consiliului de administrație al companiei, Didier Kasimiro, care deține și funcția de vicepreședinte al rafinării, petrochimiei, comerțului și logisticii Rosneft. Statele Unite le dă un termen de 90 de zile aliaților săi, în special din Europa, pentru ca să întrerupă relațiile cu Rosneft Trading, care este acuzat că a furnizat petrol venezuelean pe piețele externe.

Directorul Institutului de Cercetări Sociale și Economice al Universității Financiare pe lângă guvernul Federației Ruse, Alexei Zubeț, consideră că această situație are o legătură directă cu viitoarele alegeri din Statele Unite.

"(Președintele SUA Donald) Trump vrea să fie reales în acest an și are nevoie de sprijinul unei importante comunități latino-americane, care trăiește în Statele Unite, care susține republicanii și căreia nu-i sunt pe plac guvernele socialiste din America Centrală. Drept bonus, Trump le-a promis acestor grupuri influente din America Latină înlăturarea guvernului venezuelean în schimbul susținerii candidaturii sale la alegeri. Pentru aceasta, SUA impun sancțiuni asupra importului de petrol venezuelean, ceea ce reprezintă un blocaj economic și o tentativă de sufocare a economiei Venezuelei“, a declarat Alexei Zubeț pentru Radio Sputnik.

Potrivit acestuia, Venezuela are nevoie în orice caz de o reformă a sectorului petrolier.

Nicolas Maduro - Sputnik Moldova
Venezuela: Nicolas Maduro a anunțat o soluție la criza din țară - Vezi ce va urma

"Astăzi, guvernul venezuelean se confruntă cu sarcina de a aduce industria petrolieră la niște indicatori de performanță mai eficienți, deoarece nu s-au descurcat foarte bine în ultima perioadă. Au mai multe rezerve de petrol decât Arabia Saudită, dar acest petrol este greu și prețul de cost este foarte mare", a spus Alexei Zubeț.

În Venezuela, pe 21 ianuarie 2019, au început proteste în masă împotriva președintelui Nicolas Maduro, la scurt timp după ce acesta a depus jurământul. Șeful Adunării Naționale, controlat de opoziție, Juan Guaido, s-a autoproclamat ilegal drept șef interimar al statului, el a fost recunoscut imediat de Statele Unite și aliații săi. Rusia, China, Turcia și alte câteva țări l-au sprijinit Maduro ca președinte legitim.

Fluxul de știri
0