Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Istoria se repetă: Pești cu paraziți în instituțiile de învățământ - Ce spune ANSA

© Facebook / Diana Maimescu MocaPește cu paraziți cumpărat la un supermarket din Chișinău
Pește cu paraziți cumpărat la un supermarket din Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au avut astăzi o ședință unde au discutat despre problemele ce țin de alimentația în instituțiile de învățământ preșcolar și școlar.

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Nereguli grave în școli și grădinițe. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în unele instituții de învățământ din țară nu se respectă regulile de alimentație a copiilor.

Lucia Gavriliță - Sputnik Moldova
Cele mai frecvente greșeli comise de părinți în alimentația copiilor

În urma unor verificări inopinate au fost constatate următoarele încălcări: pește cu paraziți, livrarea produselor alimentare cu etichete incomplete, produse cu termenul expirat (lapte, ouă), prezența produselor interzise pentru copii (lapte condensat, castraveți marinați).

”Am depistat probleme în ceea ce ține de livrarea alimentației în instituțiile de învățământ, prezența produselor alimentare cu eticheta incompletă sau fiind încălcat procesul de transabilitate a produsului, prezența produselor alimentare, de exemplu peștele congelat, cu modificarea indicilor organolectici cum ar fi culoare, miros și restul și cantitatea de apă în produse decât norma admisibilă, prezența peștelui congelat afectat de paraziți, produse cu termenul de valabilitate expirat; lapte ouă de prepeliță, ouă de găină”, a precizat Vladislav Cotici, directorul general ANSA.

Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, și în instituțiile de învățământ din Chișinău au fost depistate încălcări grave în ceia ce privește alimentația copiilor. 

”Rezultatele controalelor sunt: neconformități de ordin sanitar tehnic. În 52 de instituții de învățământ blocurile sanitare necesită o reparație curentă. Blocurile alimentare din 11 instituții de învățământ nu sunt asigurate cu spații de depozitare pentru legume și fructe proaspete ceia ce duce la păstrarea cu alte grupuri de mărfuri și creează riscuri de contaminare”, a declarat reprezentantul ANSA,  Roman Vengher. 

La fel, în blocurile alimentare angajații lucrează cu utilaj vechi, cu o uzură de peste 30 de an. Este vorba de 11 instituții de învățământ.

Potrivit celor de la ANSA, au fost înlăturate 200 de ouă din instituțiile de învățământ, 326 de kilograme de pește și peste 500 de kilograme de produse gata preparate. În aceste cazuri au fost inițiate mai multe cauze penale și aplicate amenzi.

De la începutul anului acesta au fost efectuate 19 controale inopinate.

Fluxul de știri
0