CHIȘINĂU, 19 feb - Sputnik. Directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Vadim Curmei, a precizat că în 2019 instituția a recepționat cu peste 10% mai multe cereri de acordare a subvențiilor. În unele cazuri, au fost constatate abateri la utilizarea fondurilor pentru dezvoltarea agriculturii.
”Serviciul Antifraudă din cadrul AIPA a efectuat anul trecut 78 de misiuni de evaluare a riscurilor de fraudă la dosarele de subvenționare. Din numărul total de dosare examinate, au fost constatate nereguli în 19 dosare. Trei dosare au fost transmise Procuraturii Generale în vederea examinării acțiunilor solicitanților și a actelor întocmite. 11 dosare au fost declarate neeligibile, trei dosare au fost remise direcției juridice spre recuperare a subvențiilor și în două dosare s-a redus plata subvențiilor. În urma acțiunilor întreprinse, a fost prevenită delapidarea Fondului de subvenționare cu peste 4 milioane de lei, a declarat directorul AIPA, Vadim Curmei.
În context, deputații din Comisia agricultură și reprezentanții ministerului de profil au menționat necesitatea modificării strategiei de dezvoltare a sectorului agricol, astfel încât statul să subvenționeze mai mult sectoarele în care se constată stagnare.
”Toate evaluările pe care le-am avut până acum au fost cantitative - verificam dacă s-a dat sau nu în primire o livadă, de exemplu. Nouă însă ne trebuie o analiză a eficienței” a declarat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii – Mihail Machidon.
”Încercăm să punem o sarcină pentru 30 de zile, timp în care ministerul și structurile sale să facă expertizarea legii. Și acolo unde legea încurcă sau trebuie modificată, să fie prezentate argumente.
Mijloacele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru anul 2020 constituie 1 miliard de lei, dintre care 518 milioane sunt restanțe la plata subvențiilor pentru anul trecut.
O altă parte din sumă constituie contribuția statului pentru Fondul Viei și Vinului și pentru subvenționarea în avans a proiectelor subvenționale.
Tot în 2019, au fost recepționate 63 de cereri de obținere a subvențiilor în avans pentru proiecte start-up. Aceștia și-au lansat afaceri cu planificarea investițiilor de 53 de milioane de lei și vor genera crearea a 190 de locuri de muncă.