Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Facilități la prestarea serviciilor turistice – doar în baza patentei de întreprinzător

© Sputnik / Miroslav RotariImagini care îți taie respirația: Splendoarea toamnei la Orheiul Vechi
Imagini care îți taie respirația: Splendoarea toamnei la Orheiul Vechi - Sputnik Moldova
Abonare
Ghizii turistici, casele rurale, dar și prestatori de servicii de agrement în domeniul turistic vor beneficia de noi oportunități în activitate.

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Ghizii de turism și casele rurale vor activa în baza patentei de întreprinzător. O decizie în acest sens a fost aprobată în ședința de astăzi a Cabinetului de Miniștri. Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, din cauza proceselor complexe și complicate de raportare a activității, achitarea impozitelor și taxelor, dar și utilizarea aparatelor de casă, ghizii de turism evită înregistrarea unei anumite forme juridice de activitate.

La Cetatea Soroca a avut loc acțiunea ”Noaptea Muzeelor” - Sputnik Moldova
Societate
Populația Republicii Moldova, mai mică decât numărul turiștilor care ne vizitează anual

Astfel,  posibilitatea de a munci în bază de patentă va spori interesul persoanelor de a practica această activitate.

Serviciul „casa rurală”, noțiune inclusă în legislația națională în 2018, este foarte rar inclusă în ofertele turistice, iar unul din motive este anume procedura complicată de înregistrare a activității de antreprenoriat, în raport cu veniturile pe care le poate obține din această activitate.

De aceea se propune ca acest tip de serviciu turistic să poată activa la fel în baza patentei de întreprinzător, ca o etapă preliminară (de încercare/experimentare) de înregistrare a formei organizatorico-juridice a activităţii de antreprenoriat. Termenul de desfășurare a activității în această formă ar putea fi limitat până la 31 decembrie 2023.

Orheiul Vechi - Sputnik Moldova
A fost lansată „Cartea Albă a Turismului": Ce vor să schimbe autoritățile

„Posibilitatea de prestare, de către casa rurală, a serviciilor în baza patentei de întreprinzător este o oportunitate de convingere a persoanelor din mediul rural de a iniția desfășurarea unei activități de întreprinzător. Acest fapt va contribui la soluționarea mai multor probleme cu care se confruntă țara noastră - de la stoparea migrației până la îmbunătățirea nivelului de trai în mediul rural”, este precizat în nota informativă a hotărârii cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative.

Noțiunea de „casă rurală” a fost inclusă în legislația națională în anul 2018. Potrivit Legii, casa rurală oferă servicii de cazare în maximum trei camere şi, după caz, de alimentare, pentru maximum 10 persoane. Este vizată casa proprie, care poate fi oferită ocazional de către gospodar pentru cazare contra plată. In țările europene, inclusiv în țările vecine, acest tip de servicii este foarte răspândit.

În baza patentei de întreprinzător vor activa și pretatorii de servicii de agrement cum ar fi masterclass-uri gastronomice, activități artistice și sportive din cadrul programelor turistice.

Fluxul de știri
0