Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrian Candu își va crea partid: Ce interese va urmări – opinia lui Corneliu Ciurea

© Sputnik / Rodion ProcaКорнелиу Чуря
Корнелиу Чуря - Sputnik Moldova
Abonare
Andrian Candu și ceilalți deputați care au plecat din PDM vor constitui un nou partid, în opinia comentatorului politic Corneliu Ciurea. Interesele acestui grup „apropiat de Vladimir Plahotniuc” ar fi legate de afaceri, inclusiv de Aeroportul Chișinău, apreciză Ciurea.

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Scindarea PDM era previzibilă pe fundalul creșterii tensiunilor între cele două tabere care s-au conturat în cadrul formațiunii, a apreciat, solicitat de Sputnik Moldova, expertul politic Corneliu Ciurea.

 Andrian Candu, Vlad Plahotniuc și Pavel Filip - Sputnik Moldova
Grupul Candu, ca trambulină pentru revenirea lui Plahotniuc în Moldova?

În PDM s-au format două tabere în ultimele luni – una care a ales conducerea formațiunii și alta minoritară, în frunte cu Andrian Candu, „apropiată lui Vladimir Plahotniuc”.

În opinia lui Corneliu Ciurea, cei 6 deputați în frunte cu Andrian Candu care au părăsit PDM vor crea un nou partid.

„Important ar fi să monitorizăm de unde le vine finanțarea și ce interese există acolo”, a punctat expertul politic. În ultima vreme, a adăugat Cornel Ciurea, opinia publică a observat „anumite contacte între Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și unii oameni de afaceri din Occident, fotografii de la întâlnirea cu Rothschild cu Candu”.

„Eu cred că interesele sunt legate de Aeroportul Chișinău, există anumite interese de afaceri”, a comentat Corneliu Ciurea.

Comentatorul politic a apreciat că nu este cazul să vorbim despre dispariția PDM, pentru că „în istoria acestui partid au mai existat scindări și le-a depășit cu succes”.

Acum, pentru PDM este important să-și păstreze pe orbită cât mai multe organizații teritoriale și să acceadă la putere, pentru că aceasta îl va ajuta să-și păstreze poziția „de centru” pe eșichierul politic, a mai spus Corneliu Ciurea.

Reamintim că șase deputați au anunțat astăzi că au părăsit PDM - Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Corneliu Padnevici, Eleonora Graur, Grigore Repeșciuc.

Guvernul Ion Chicu are acum sprijinul a 59 de parlamentari – 36 socialiști (PSRM) și 23 democrați (PDM), a constatat expertul politic Roman Mihăeș.

„Separarea apelor în PDM s-a produs. Deci, 6 deputați în grupul Candu, 23 în grupul Filip/Diacov”, a comentat Roman Mihăeș.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Reacția lui Filip după anunțul făcut de Candu - detalii

Aceasta ar însemna că, la această oră, Guvernul Ion Chicu are un sprijin confortabil în Parlament, mai mult decât majoritatea simplă, care constituie 51 de voturi.

Președinte al PDM este deputatul, fostul premier Pavel Filip. Într-un briefing din 5 februarie, la care a prezentat prioritățile formațiunile pentru sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului, Pavel Filip a spus că PDM se află în „opoziție constructivă” și va susține inițiativele pe care le va considera bune ale oricărui partid politic. Precizăm că PDM a sprijinit prin vot, pe 14 noiembrie 2019, instalarea Guvernului condus de Ion Chicu.

Fluxul de știri
0