Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vor înainta PAS și PPDA un candidat comun la prezidențiale? Ce spune Igor Volnițchi

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Volnițchi
Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Decizia PPDA de a susține un candidat independent la alegerile din Hâncești, în defavoarea candidatului PAS, arată că cele două formațiuni au agende diferite, iar efectele se vor face simțite la scrutinul prezidențial din toamnă, susține analistul Igor Volnițchi.
Vor înainta PAS și PPDA un candidat comun la prezidențiale? Ce spune Igor Volnițchi

Recent, PPDA a anunțat că îl va susține pe candidatul independent Grigore Cobzac la alegerile din Hâncești, în defavoarea Olesei Stamate susținută de PAS. Această decizie a fost previzibilă și demonstrează că, cel mai probabil, cele două formațiuni nu vor înainta un candidat comun la prezidențialele din toamna acestui an.

De această părere este analistul politic Igor Volnițchi, care susține că dacă PAS și PPDA nu s-au înțeles în cazul alegerilor noi din circumscripția Hâncești, sunt foarte puține șanse să reușească să se înțeleagă asupra înaintării unui candidat comun la alegerile prezidențiale.

"Există un istoric al acestor două partide, care arată ce se întâmplă în cazul în care unul dintre aceste partide face un pas înapoi. Mă refer aici atât la alegerile prezidențiale din 2016, cât și la alegerile anticipate pentru alegerea primarului Capitalei din 2018. Concluzia logică ce se impune este că, cel mai probabil, PAS și PPDA vor merge separat în alegerile prezidențiale și fiecare va avea propriul candidat", a declarat Igor Volnițchi pentru Sputnik Moldova.

Expertul susține că această situație ar putea să ofere mai multe șanse de victorie altor candidați la funcția de parlamentar în circumscripția nr. 38.

ЦИК  - Sputnik Moldova
Politică
Cât vor costa alegerile prezidențiale de anul viitor: Decizia CEC

"În condițiile în care dreapta nu a reușit să identifice un candidat comun, cel mai probabil putem vorbi despre șansele sporite ale candidatului socialiștilor, însă, în egală măsură, putem vorbi despre șansele domnului Cobzac – candidat independent susținut de PUN și de PPDA, și despre șansele Olesei Stamate. Asta ne spune că vom asista la o competiție foarte și foarte interesantă. Consider că în baza alegerilor de la Hâncești vom putea face concluzii și referitor la alegerile prezidențiale", a menționat Volnițchi. 

În circumscripția nr.38 din Hâncești vor fi deschise 44 de secții de votare pentru alegerile parlamentare noi, care se vor desfășura pe 15 martie. În cursă s-au înscris șapte candidați.

Amintim că funcția de deputat pentru această circumscripție a rămas vacantă după ce Alexandru Botnari și-a depus mandatul, preferând fotoliul de primar al orașului Hâncești.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0