Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Actele de studii eliberate peste hotare vor fi recunoscute şi în Moldova - Detalii

© Sputnik / Miroslav RotariAbsolvenți
Absolvenți  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Actele de studii eliberate peste hotarele țării vor fi recunoscute în Republica Moldova. Regulamentul de recunoaștere a fost aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

CHIȘINĂU, 18 feb - Sputnik. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a aprobat „Regulamentul de recunoaștere și echivalare a actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate”. Documentul prevede recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate de către cetățenii Republicii Moldova și de cetățenii străini care solicită angajarea în câmpul muncii în Republica Moldova.

Studenți - Sputnik Moldova
Tendință îngrijorătoare: Învățământul profesional tehnic în anul de studii 2019-2020

Regulamentul facilitează procesul de incluziune socială a cetățenilor Republicii Moldova, care se întorc acasă din străinătate și solicită recunoașterea actelor de studii obținute în afara țării pentru a continua studiile în instituții de învățământ sau recunoașterea calificărilor profesionale pentru a se angaja în câmpul muncii în Republicii Moldova.

Totodată, „Regulamentul de recunoaștere și echivalare a actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate” vine să lărgească și să promoveze autonomia instituțiilor de învățământ și a organelor locale de specialitate din domeniul învățământului, să acorde un vot de încredere acestora, să le încurajeze în elaborarea unor politici competitive în vederea atragerii studenților și elevilor la studii, dar, în același timp, sporește responsabilitatea publică a instituțiilor de învățământ din țară.

Astfel, începând cu sesiunea de admitere 2020, titularii actelor de studii emise de statele semnatare ale Convenției de la Lisabona nu vor mai depune actele de studii pentru recunoaștere la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Acestea urmează să fie depuse la instituțiile de învățământ superior și instituțiile de învățământ profesional tehnic, în care solicitanții vor să fie admiși la studii, sau la organele locale de specialitate din domeniul învățământului, în cazul admiterii în instituțiile de învățământ preuniversitar.

Fluxul de știri
0