Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova riscă să plătească milioane de euro despăgubiri unor cetățeni străini - iată de ce

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Ion Chicu a explicat ce se poate întâmpla din 20 februarie, când expiră moratoriul privind acordarea cetățeniei prin investiții.

CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Moratoriul privind acordarea cetățeniei prin investiții nu mai poate fi prelungit de Guvern. Declarația a fost făcută astăzi de șeful Executivului, Ion Chicu. Oficialul a precizat că ține de competența Parlamentului să ia o decizie în acest sens. 

În context, premierul a precizat că Moldova ar putea plăti despăgubiri de milioane de euro, în cazul în care legea privind acordarea cetățeniei prin investiții va fi anulată.

”În cazul anulării legii, potențialele despăgubiri care ar trebui achitate din buget vor fi semnificative. Dacă vom merge pe această cale, vom fi atacați în instanță, în arbitraj pentru a evalua aceste despăgubiri. În vara anului trecut se vehicula o sumă de 3,5 milioane de euro”, a precizat oficialul.

Programul instituit în timpul guvernării PDM prevede posibilitatea obținerii cetăţeniei moldovenești prin contribuția cu cel puţin 100 de mii de euro la Fondul de dezvoltare durabilă sau printr-o investiție directă de 250 de mii de euro în domeniile de dezvoltare strategică.

Заседание кабинета министров РМ - Sputnik Moldova
Politică
Remaniere în Guvernul Chicu? Pentru ce ar putea fi demiși unii miniștri

”Până acum avem pe contul deschis în jur de 500 de mii de euro acumulați. Ei nu sunt investiții, nu sunt cheltuiți. La cinci persoane s-a acordat cetățenia. Mai sunt depuse cereri de 22-25 de cereri, care urmează să fie examinate. Mai departe depinde de Parlament”, a declarat Ion Chicu.

Anterior, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că va cere anularea acestei legi pentru că „ar pune în pericol securitatea țării, dar și regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană”.

Primul moratoriu privind dobândirea cetăţeniei prin investiţie a fost instituit pe 31 iulie pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Legea prin care acesta a fost instituit prevede că Guvernul este în drept să decidă referitor la prelungirea moratoriului pentru o perioadă de cel mult două luni, ulterior acest moratoriu a fost prelungit de Guvernul Chicu.

Fluxul de știri
0