Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Duminica viitoare va fi a „Înfricoşatei Judecăţi”: Iată ce se va întâmpla

© Sputnik / Evghenii PanasencoПарк Валя Морилор
Парк Валя Морилор - Sputnik Moldova
Abonare
Învierea Domnului Iisus Hristos va fi sărbătorită de ortodocși pe 19 aprilie în 2020. Creștinii vor intra degrabă în Postul Paștilor. Din 24 februarie, postitorii nu vor mai consuma carne, iar din 2 martie vor renunța și la lactate.

CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Creștinii ortodocși se pregătesc de intrarea în Postul Învierii Domnului (Postul Paștilor).

Пасхальная ярмарка в центре Кишинева - Sputnik Moldova
Când începe postul Paștelui în 2020

În duminica de 23 februarie, numită Duminica Înfricoşatei Judecăţi, se va lăsa sec de carne, potrivit calendarelor bisericilor ortodoxe. Astfel, pe 24 februarie începe Săptămâna Albă - creştinii ortodocşi care postesc vor exclude carnea din alimentaţie. Lactatele, ouăle și peștele nu vor fi excluse din meniu în respectiva săptămână - pot fi consumate chiar și în zilele de miercuri și vineri.

De unde vine numele „Duminica Înfricoşatei Judecăţi”? De la fragmentul din „Evanghelie” care se citește în această zi - parabola lui Iisus Hristos despre Judecata de Apoi.

În acest fragment, Mântuitorul Iisus Hristos ne atenționează: „...căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine. …. adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut (Matei 25 ).

Pe 1 martie, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, la finele Săptămânii Albe, se va lăsa sec de brânză. Aceasta înseamnă că din 2 martie cei care postesc vor exclude și lactatele, ouăle și peștele din alimentaţie – este Începutul Postului Mare, cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de peste an ale Bisericii Ortodoxe.

În Postul Paștilor sunt doar două dezlegări la peşte – de Buna Vestire şi la Intrarea Domnului în Ierusalim, de Florii.

Fluxul de știri
0