Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste bună pentru persoanele din mediul rural: Vezi ce li se întâmplă începând de luni

© Sputnik / Константин Чалабов / Trecere la banca de fotografiiDrum distrus
Drum distrus - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură informează că de luni, 17 februarie, a început recepționarea cererilor pentru subvențiile în avans. Iată pentru ce domenii.

CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Aproximativ 50 de milioane de lei din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi redirecționați pentru îmbunătățirea și dezvoltarea mediului rural. Astfel, persoanele juridice sau fizice înregistrate în localitățile rurale, care își creează sau dezvoltă activități non agricole, pot depune, în avans, în perioada 17 februarie - 20 mai, cererile de solicitare a subvențiilor în acest sens.

Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură informează că eligibili pentru obținerea subvențiilor în avans sunt și unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi, adică satele și comunele, dar și orașele cu o populație de până la 10000 locuitori cu statut de rezident, conform ultimului recensământ al populației și al locuințelor.

Vitalie Gorincioi - Sputnik Moldova
Agricultorii cer majorarea fondului de subvenționare: Vezi care ar fi suma

Pentru a intra în posesia banilor, potențialii beneficiari trebuie să întrunească anumite condiții, cum ar fi, implementarea proiectului într-o localitate rurală, să aibă la bază un deviz de cheltuieli ale lucrărilor și/sau serviciilor prevăzute, iar implementarea proiectului să nu depășească 24 de luni.

Pentru a putea obține alocația financiară, beneficiarul trebuie să întrunească criteriile celor trei noi măsuri pe segmentul dezvoltării rurale.

Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale prevede subvenționarea proiectelor investiționale orientate spre:

 • construcția/reabilitarea/modernizarea drumurilor și podurilor publice locale;
 • extinderea/reabilitarea/modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei şi de canalizare.

O altă măsură ce ține de renovarea și dezvoltarea localității rurale prevede subvenționarea proiectelor investiționale pentru;

 • reabilitarea străzilor pietonale locale, instalarea iluminatului public;
 • renovarea sau reabilitarea clădirilor publice, a zonelor pentru organizarea piețelor, târgurilor;
 • crearea și dotarea centrelor de îngrijire pentru copii, bătrîni și persoane cu nevoi speciale;
 • crearea traseelor turistice, conservarea și restaurarea patrimoniului imobil istoric-cultural și de peisaj natural rural.

Solicitanți de subvenții în cadrul acestor două măsuri vor fi Autoritățile Publice Locale de nivelul I, iar valoarea subvenției acordate va constitui 80% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de 3 milioane de lei.

Bani vor fi alocați și pentru diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole, care cuprinde următoarele tipuri de investiții:

 1. proiecte privind diversificarea economiei rurale, prin înființarea și renovarea atelierelor de întreținere a tehnicii și echipamentelor, ateliere de cizmărie;
 2. proiecte privind înființarea centrelor de instruire și formare pentru însușirea profesiilor;
 3. proiecte privind înființarea taberelor de odihnă pentru copii;
 4. proiecte privind construcția/modernizarea/dotarea sălilor de cinema, posturilor locale de televiziune și radio;
 5. proiecte privind construcția/reconstrucția și utilarea punctelor de comercializare directă doar a produselor alimentare și nealimentare de fabricare proprie/locală;
 6. proiecte privind păstrarea, dezvoltarea și diversificarea activităților de artizanat şi meșteșuguri tradiționale;
 7. proiecte privind dezvoltarea și promovarea serviciilor și activităților de turism rural.

La această categorie, beneficiari de alocații financiare vor fi atât persoane juridice precum și fizice, înregistrate în conformitate cu legislația națională și care crează sau dezvoltă activități non-agricole. Valoarea subvenției pentru această măsură este de 50% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de 1 milion de lei.

Fluxul de știri
0