Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul Orban nu mai vrea să plătească indemnizații romilor și deținuților

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaЦыганское застолье в городе Сороки
Цыганское застолье в городе Сороки - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul lui Viktor Orban a anunţat lansarea unei noi consultări naţionale a cetăţenilor, pe tema indemnizaţiilor legale acordate deţinuţilor şi romilor, cu care premierul ungar nu este de acord.

BRUXELLES, 16 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Inițiativă curajoasă a guvernului maghiar care își va consulta cetățenii pe tema indemnizațiilor pe care statul ungar le acordă deținuților sau romilor pentru discriminare.

''Este lipsit de sens ca statul să plătească anual miliarde de forinţi condamnaţilor'' pentru condiţiile din închisori, a declarat la o conferinţă de presă şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Guvernul ungar a anunţat în luna ianuarie suspendarea plăţii indemnizaţiilor acordate deţinuţilor drept compensaţie pentru condiţiile inadecvate din închisorile suprapopulate ale Ungariei.

Potrivit executivului condus de Viktor Orban, organizaţii ''finanţate din străinătate şi care se pretind a fi organizaţii de apărare a drepturilor omului'' au reuşit să creeze un model de afaceri cu ajutorul unor asemenea dosare care pot fi câştigate în serie prin verdicte ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ori ale instanţelor ungare.

Исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Guvernul a aprobat anularea legii în baza căreia a fost eliberat Vlad Filat: Ce umează
Aceeași situație și în cazul romilor: începând din luna septembrie Viktor Orban a respins plata unor despăgubiri de circa 300.000 de euro obţinute în instanţă de familii de romi care au reclamat segregarea şcolară a circa 60 de copii romi. Premierul ungar consideră că este ''profund incorect'' ca familiile rome să ''obţină bani fără să muncească''.

Astfel, Gergely Gulyas s-a întrebat în faţa presei dacă este normal ca ''elevi care au absentat mai multe zile de la şcoală să merite compensaţii'' şi a sugerat că ar fi mai utilă o asistenţă care să reducă diferenţele dintre tinerii defavorizaţi şi societate în ansamblu.

În total nouă întrebări se vor regăsi în chestionarul din cadrul acestei consultări ce va fi trimis cetăţenilor unguri începând de la jumătatea lunii martie, consultare al cărei scop este ''restabilirea ordinii publice şi morale'', potrivit lui Gergely Gulyas.

Printr-o astfel de consultare desfăşurată în vara anului 2017 a fost testată opinia cetăţenilor Ungariei despre modul în care această ţară se poate împotrivi politicii UE privind migraţia şi miliardarului George Soros, acuzat de Viktor Orban că este un important susţinător al acestei politici ce urmăreşte ''să înece'' UE cu imigranţi ilegali.

Fluxul de știri
0