Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mii de moldoveni ajung în instanță după ce s-au împrumutat de la organizațiile nebancare

© Sputnik / Rodion ProcaAlina Cebotariov
Alina Cebotariov - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Direcției de Creditare Nebancară din carul CNPF, Alina Cebotariov, a declarat în studioul Sputnik Moldova că la ora actuală în Moldova sunt pe rol circa 20 de mii de litigii în instanța de judecată între organizațiile de creditare nebancară și consumatori.
Mii de moldoveni ajung în instanță după ce s-au împrumutat de la organizațiile nebancare

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care sporește protecția persoanelor care contractează credite la dobânzi exagerate de la organizații de creditare nebancară, în contextul în care tot mai mulți cetățeni apelează la serviciile acestor companii.

Șeful Direcției de Creditare Nebancară din carul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Alina Cebotariov, spune că la ora actuală sunt pe rol circa 20 de mii de litigii în instanța de judecată între organizațiile de creditare nebancară și consumatori, ceea ce constituie 3,3% din cele 600 de mii de contracte semnate de cetățeni și aceste companii.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Gata cu dobânzile de 400 de procente – măsuri stricte, dar avantajoase pentru oameni
„Această cifră este foarte mare, iar pentru fiecare persoană este o tragedie personală. La ora actuală avem circa 600 de mii de contracte de creditare nebancară, iar 20 de mii au ajuns în instanță”, a punctat Alina Cebotariov

Funcționarul din cadrul CNPF spune că cele mai frecvente cazuri sunt legate de faptul că oamenii nu-și pot rambursa datoriile după o perioadă de timp, când înțeleg că sumele cresc și ei nu sunt în stare să le achite.

„Oamenii trebuie să-și evalueze veniturile reale pentru că pot rămâne în faliment, iar organizațiile de creditare nebancară nu verifică istoriile de credit a acestor persoane. Prin acest proiect de lege noi venim cu propunerea, ca autoritate de supraveghere, să reglementăm acea creditare responsabilă, să punem niște restricții sau limite organizațiilor de creditare nebancară, pentru că ei să nu împovăreze la nesfârșit cetățenii”, a precizat Alina Cebotariov.

În Moldova sunt înregistrate în jur de 160 de organizații de creditare nebancară, activele cărora constituie peste 10 miliarde de lei. Numărul total al beneficiarilor este de 570 de mii de persoane. Din totalitatea împrumuturilor nebancare acordate, circa 80% revin persoanelor fizice.

Fluxul de știri
0