Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Astăzi sunt comemorați moldovenii căzuți în Afganistan: Mesajul lui Igor Dodon

© Sputnik / Мирослав РотарьНа мемориале уже начали собираться люди. Скоро их здесь станет больше.
На мемориале уже начали собираться люди. Скоро их здесь станет больше. - Sputnik Moldova
Abonare
În 2020 se împlinesc 31 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, proces care s-a desfășurat între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989. În Afganistan au luptat și aproximativ 12.500 de moldoveni care-și satisfăceau serviciul militar în armata sovietică.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Pe 15 februarie, tradițional, în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan (1979 -1989).

30-летия вывода советских войск из Афганистана - Sputnik Moldova
Politică
Alocații mai mari pentru veterani războiului de independență și ai celui din Afganistan

Potrivit datelor oficiale, 301 de tineri moldoveni au murit în acele lupte. În dimineața zilei, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din centrul Chișinăului a fost oficiat un serviciu divin de pomenire a lor.  

În prima jumătate a zilei, o ceremonie de comemorare a celor căzuți în războiul din Afganistan are loc la monumentul ridicat în memoria lor.

„Ziua comemorării eroilor căzuți în războiul din Afganistan, pe care o marcăm astăzi, reprezintă prilejul de a vă aduce Dumneavoastră un profund și sincer omagiu și de a evoca sacrificiul ostașilor pierduți în grozăviile urgiei”, a scris președintele Igor Dodon pe Facebook.

Șeful statului a menționat că, mulți dintre moldovenii trimiși să lupte în Afganistan „nu s-au mai întors, iar cei răniți fizic au revenit nu doar cu sechele, dar și cu sufletul schilodit, căutând sprijin de recuperare și reintegrare”.

„În memoria eroilor noștri, care au demonstrat sacrificiu, curaj și stoicism, suntem datori să evităm orice formă de discriminare, ură și intoleranță. Nimic nu poate fi mai presus decât pacea și libertatea”, a subliniat Igor Dodon.

„Vă mulțumesc încă o dată tuturor şi Vă doresc multă sănătate, bunăstare în familie şi liniște în suflet. Să păstrăm vie amintirea eroilor de război!”, a spus Igor Dodon în mesajul său.

Președintele a menționat că, spre regret, protecția socială garantată de stat „nu este suficient de cuprinzătoare”. Șeful statului a dat însă asigurări că domeniul asigurării protecției sociale a combatanților din Afganistan „își va recăpăta importanța” și că personal va monitoriza ca Guvernul și instituțiile responsabile să-și consolideze eforturile pentru a îmbunătăți situația.

Fluxul de știri
0