Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegerile din Hâncești sunt mai importante decât par: Ce se va întâmpla cu Blocul ACUM

© Photo : Facebook / Andrei NăstaseAndrei Năstase și Maia Sandu în fața Parlamentului European
Andrei Năstase și Maia Sandu în fața Parlamentului European - Sputnik Moldova
Abonare
Decizia PPDA de a nu susține candidatul PAS la alegerile din circumscripția nr. 38 arată că în Blocul ACUM apar fisuri serioase, iar efectele se vor face simțite la scrutinul prezidențial din toamna acestui an. De această părere este analistul politic Igor Volnițchi.

CHIȘINĂU, 15 feb - Sputnik. Expertul Igor Volnițchi consideră că decizia PPDA de a-l susține pe candidatul independent Grigore Cobzac la alegerile din Hâncești, în defavoarea Olesei Stamate susținută de PAS, a fost previzibilă. Acest lucru arată că cele două formațiuni au agende diferite și, cel mai probabil, nu vor înainta un candidat comun la prezidențialele din toamna acestui an.

Второй тур местных выборов - Sputnik Moldova
Luptă strânsă în circumscripția Hâncești: Cine ar putea câștiga fotoliul de parlamentar
”Cu siguranță, dacă nu s-au înțeles în cazul alegerilor noi din circumscripția Hâncești, sunt foarte puține șanse ca cei din PAS și PPDA să reușească să se înțeleagă asupra înaintării unui candidat comun la alegerile prezidențiale. Cu atât mai mult că există un istoric al acestor două partide, care arată ce se întâmplă în cazul în care unul dintre aceste partide face un pas înapoi. Mă refer aici atât la alegerile prezidențiale din 2016, cât și la alegerile anticipate pentru alegerea primarului Capitalei din 2018. Concluzia logică care se impune este că, cel mai probabil, PAS și PPDA vor merge separat în alegerile prezidențiale și fiecare va avea propriul candidat”, a declarat Igor Volnițchi pentru Sputnik Moldova.

Această conjunctură ar putea să-i ofere mai multe șanse de victorie altor candidați la funcția de parlamentar în circumscripția nr. 38, susține expertul. 

”În condițiile în care dreapta nu a reușit să identifice un candidat comun, cel mai probabil putem vorbi despre șansele sporite ale candidatului socialiștilor, însă, în egală măsură, putem vorbi despre șansele domnului Cobzac – candidat independent susținut de PUN și de PPDA, și despre șansele Olesei Stamate. Asta ne spune că vom asista la o competiție foarte și foarte interesantă. Consider că în baza alegerilor de la Hâncești vom putea face concluzii și referitor la alegerile prezidențiale”, a remarcat Volnițchi. 

În cursa pentru fotoliul de deputat în circumscripția nr.38, Hâncești, s-au înscris șapte candidați.

День вина в Гагаузии - Sputnik Moldova
Societate
Trei partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare am avea alegeri: Iată care sunt
În data de 15 martie, când se vor desfășura alegerile parlamentare noi, vor lupta ca să ajungă în Parlament juriștii Ion Mereuță din partea Partidului Democrat, Anatolie Postolachi din partea PLDM, Vitalie Balinschi de la Partidul ”ȘOR” și Olesea Stamate, care va reprezenta formațiunea PAS. 

Vor candida și oameni din afara politicii, cum este medicul obstetrician Ștefan Gațcan. El va concura din partea Partidului Socialiștilor la scrutinul din circumscripția nr.38. În cursă s-a înscris și fostul deputat liberal-democrat Grigore Cobzac, precum și fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă. 

Funcția de deputat pentru această circumscripție a rămas vacantă cupă ce Alexandru Botnari și-a depus mandatul, preferând să fotoliul de primar al orașului Hâncești.

Fluxul de știri
0