Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon l-a felicitat pe președintele Serbiei, menționând buna relație bilaterală

© Photo : Facebook / Igor DodonPreședintele Dodon a promulgat Legea Bugetului
Președintele Dodon a promulgat Legea Bugetului - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon i-a adresat un mesaj de felicitare președintelui sârb, Alexandr Vučić, cu prilejul Zilei Statalității Republicii Serbia.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Serbia își sărbătorește vineri, 15 februarie, Ziua Statalității - Sretenje.

Cu acest prilej, președintele Igor Dodon i-a adresat un mesaj de felicitare președintelui Serbiei, Alexandr Vučić, dorindu-i acestuia, dar și tuturor cetățenilor sârbi „sănătate, pace și bunăstare”.

Igor Dodon a evidemnțiat cu acest prilej „bunele relații de prietenie și dialogul consistent pe care am reușit să le stabilim în anii cei din urmă”.

„Țin să remarc, cu multă plăcere, că îmi amintesc de întrevederea noastră de la Ierusalim, în cadrul căreia ne-am exprimat dorința reciprocă de a fortifica cooperarea în domenii de importanță comună pentru ambele state”, i-a spus Igor Dodon lui Alexandr Vučić.

Menționăm că independenţa Serbiei a fost recunoscută de către marile puteri în 1878. Pe 1 decembrie 1918, Serbia a intrat în componenţa Regatului Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, care în 1929 a devenit Regatul Iugoslaviei.

Президент РФ В. Путин встретился с президентом Республики Сербия А. Вучичем в Сочи - Sputnik Moldova
Vučić: Serbia nu va renunța la cooperarea cu Rusia

În 1943, după preluarea puterii de către comunişti, a fost formată Federaţia Democrată a Iugoslaviei, transformată în 1946 în Republica Populară Federativă a Iugoslaviei, iar ulterior, în 1963, în Republica Socialistă Federativă Iugoslavia.

Disoluţia Iugoslaviei a început în 1991 - Slovenia, Croaţia, Macedonia şi Bosnia şi Herţegovina şi-au declarat, una după alta, independenţa. Noua entitate rezultată a fost Republica Federală Iugoslavia (RFI), formată din Serbia şi Muntenegru.

În anii 2003-2006, RFI s-a numit Uniunea Serbia şi Muntenegru, care s-a desfiinţat pe 3 iunie 2006, după ce Muntenegrul și-a declarant independența. Pe 5 iunie 2006, Serbia şi-a declarat și ea independenţa, fiind înființat statul actual - Republica Serbia - succesor legal al fostei Uniuni Serbia și Muntenegru.

Fluxul de știri
0