CHIȘINĂU, 14 feb - Sputnik. Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), a făcut declarația șocantă prin care Germania se distanțează de operațiunile NATO din Irak chiar la sosirea la reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO, care a început ieri la Bruxelles.
Declarația lui AKK a venit ca o clarificre de poziție la unul dintre subiectele luate în discuţie în cadrul reuniunii miniștrilor NATO, și anume modul în care Alianţa va răspunde solicitării preşedintelui american Donald Trump ca aceasta să se implice mai mult în Orientul Mijlociu în lupta împotriva terorismului internaţional. Concret, s-a discutat posibilitatea ca efectivele coaliţiei internaţionale conduse de SUA sub mandat ONU să treacă sub comanda NATO.
După cum se vede, Germania a răspuns acestei propuneri americane cu un ”nein” hotărât încă dinainte de începerea dezbaterilor de la Bruxelles.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat deja că NATO va prelua o parte a activităţilor de instruire efectuate în Irak de misiunea condusă de SUA.
Alianţa are desfăşurată în Irak propria sa misiune de instruire a forţelor de securitate irakiene şi, în opinia Washingtonului, aceste eforturi se suprapun cu cele ale coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.
Dar Kramp-Karrenbauer a transmis clar că trupele germane vor acţiona în Irak doar ca misiune naţională. Totuşi, ea a adăugat că vineri, în timpul Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, reprezentanţii ''statelor nucleare'' ale coaliţiei anti-jihadiste se vor reuni pentru a analiza situaţia.
Însă, în privința prezenței în Irak, AKK a fost clară: continuarea misiunii trupelor germane în Irak va depinde de ''dezbaterea internă'' din această ţară cu privire la prezenţa trupelor străine pe teritoriul ei şi se va face numai la ''invitaţia'' Bagdadului.
Nu este prima oară când Germania intră în conflict cu SUA pe tema NATO, dar faptul că această dispută se petrece pe tema prezenței trupelor străine în Irak arată că falia dintre Berlin și Washington este tot mai adâncă.