Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cuvintele care i-au marcat destinul: Ce i-a spus regretatul Vieru unui tânăr compozitor

© Sputnik / Rodion ProcaElias Tadeus
Elias Tadeus - Sputnik Moldova
Abonare
Compozitorul moldovean Ilie Gorincioi, cunoscut sub pseudonimul artistic Elias Tadevs a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre amprenta puternică pe care regretatul poet Grigore Vieru a lăsat-o asupra carierei sale. Este impresionant cum a început colaborarea lor.
Cuvintele care i-au marcat destinul: Ce i-a spus regretatul Vieru unui tânăr compositor

Elias Tadevs a reușit să îmbrățișeze mai multe profesii. Este muzician, compozitor, orchestrator, producător, inginer de sunet și mixaj audio. Are la activ peste 200 de cântece de diferite genuri: imnuri, pop, jazz, rock, 28 de albume muzicale, 10 scurtmetraje și câteva lungmetraje. Printre cei cu care a colaborat sunt vestitul  regizor rus – Vladimir Gramatikov,  regizorul moldovean - Igor Sadovschi,  studioul de film "Gorkii", Disney-Russia, Simpals (Moldova), Brioi Filkm Production ș.a.

Anastasia Lazariuc - Sputnik Moldova
Unsprezece ani fără poetul Grigore Vieru: Anastasia Lazariuc face dezvăluiri emoționante

Elias Tadevs ne-a dezvăluit că un pas decisiv în cariera sa a fost colaborarea cu maestrul Grigore Vieru. Pe când avea 18 ani, Elias a compus o melodie care-i este foarte aproape de suflet și pe care o aseamănă unei revelații puternice. Și-a dorit foarte mult ca textul melodiei să fie scris chiar de către marele poet Grigore Vieru.

În ciuda faptului că mulți dintre colegi îi spuneau: "El nici nu va vorbi cu tine, este un geniu, iar tu un copil pe care nici n-o să-l asculte", tânărului compozitor i-a reușit să-l întâlnească pe Vieru și să-i lase CD-ul cu piesa la care ținea într-un mod deosebit, chiar dacă această întâlnire a avut loc peste doi ani.

"L-am rugat să-mi scrie un "text veșnic". Așa și i-am spus. Recunosc că a fost o îndrăzneală mare din partea unui tânăr de 20 de ani. Poetul colabora cu mari compozitori, precum este Eugen Doga ș.a., iar eu eram ca un copil", a spus Elias.

De atunci lucrurile au luat o altă întorsătură. Maestrul Vieru a recunoscut faptul că a ascultat acel CD abia peste trei zile, din frica să nu se dezamăgească. După trei zile, la telefon, Grigore Vieru l-a anunțat că va scrie textul, pentru că i-a plăcut nespus acea melodie.

"De mult timp am așteptat această melodie. Ilie, tu ai fost mângâiat de Dumnezeu, continue ce faci", i-a spus poetul.

Pe 07.07.2007, maestrul și-a așternut toate gândurile pe foaie. Într-o singură noapte a alcătuit versurile pentru piesa "Imnul Neamului".

Elias a relatat că au mai urmat încă două colaborări deosebite cu regretatul poet. Compozitorul spune că este onorat de faptul că numele său figurează alături de memorabilul Grigore Vieru.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0