În cazul în care ajunge la putere printr-o coaliţie, Sinn Fein are ca obiectiv reunificarea Republicii Irlanda cu provincia britanică Irlanda de Nord, un subiect relansat în forță de Brexit pentru că majoritatea locuitorilor provinciei britanice sunt nevoiţi să părăsească UE în pofida voinţei lor, mare parte din irlandezi votând pentru rămânere.
”Uniunea Europeană trebuie să ia poziţie cu privire la Irlanda, aşa cum a făcut susţinând reunificarea Germaniei. Şi în același fel în care are o poziţie cu privire la Cipru şi o abordare pozitivă a reunificării acestei ţări”, a declart şefa Sinn Fein la BBC.
Cea mai mare parte a insulei Irlanda s-a despărţit de Marea Britanie în 1921, însă şase comitate din nord au rămas parte integrantă a Regatului Unit, formând provincia Irlanda de Nord.
”Împărţirea (Irlandei) şi divizarea au fost un dezastru, iar calea de urmat este reunificarea, reconcilierea şi bune relaţii cu vecinii noştri apropiaţi”, crede Mary Lou McDonald.
Și fostul premier irlandez Bertie Ahern consideră că un referendum pe tema reunificării este ”inevitabil”.
Sinn Fein contează pe succesul său la urne, dovedit sâmbătă, pentru a-şi apăra proiectul. Acuzat pentru relaţiile sale cu Armata Republicană Irlandeză (IRA), Sinn Fein s-a plasat pe pe primul loc ca număr de alegători, însă nu a obţinut o majoritate a mandatelor în Legislativ din cauză că a prezentat un număr prea mic de candidaţi.
Chiar și așa, Mary Lou McDonald vrea să devină şefa Guvernului.
”Aş putea fi viitorul Taoiseach (şef al Guvernului). Cred că ar fi un lucru formidabil să avem un Taoiseach provenind din Sinn Fein şi totodată o femeie”, a declarat ea la începutul săptămânii.
După Brexit, Marea Britanie se confruntă așadar cu dorința Scoției și a Irlandei de a se separa de Regatul Unit, o adevărată provocare pentru următorii ani.