Se rupe Marea Britanie după Brexit? Anunțul premierului Scoției sperie Londra

© Sputnik / Игорь Михалев / Trecere la banca de fotografiiСтолица Шотландии, город Эдинбург
Столица Шотландии, город Эдинбург - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunțat astăzi că Scoţia a început să aplice măsuri în sensul organizării unui referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie.

Референдум о независимости Шотландии - Sputnik Moldova
Scoția a solicitat Londrei un nou referendum pentru independența regiunii
BRUXELLES, 10 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Așa cum promisese înainte de Brexit, premierul scoțian Nicola Sturgeon a trecut la fapte și pregătește un nou referendum pentru independență.

"Trebuie să ajungem la un acord asupra procedurilor dintre noi şi Guvernul britanic pentru un referendum, în conformitate cu mandatul clar oferit de locuitorii Scoţiei", a declarat Nicola Sturgeon în cursul unei conferinţe de presă organizate la Bruxelles. Aceasta este prima sa vizită la Bruxelles de când Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană.

"În Scoţia, aplicăm măsurile necesare pentru a ne asigura că poate fi organizat un referendum legal şi legitim, astfel încât rezultatul să poată fi acceptat şi agreat atât la nivel intern, cât şi pe plan internaţional", a subliniat premierul scoţian, arătând că vrea să ducă planul independenței până la capăt.

Majoritatea alegătorilor din Scoţia ar vrea independenţa faţă de Marea Britanie, în contextul retragerii ţării din Uniunea Europeană, arată un sondaj efectuat în ianuarie de Institutul YouGov. Potrivit sondajului, 51% dintre scoţieni sunt favorabili independenţei, iar 49% vor rămânerea în cadrul Marii Britanii.

Este prima dată începând din anul 2015 când majoritatea alegătorilor preferă independenţa, iar răsturnarea de situație se datorează Brexitului.

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis recent prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, dar liderul de la Edinburgh a cerut respectarea dorinţei scoţienilor.

După scrutinul parlamentar britanic, Nicola Sturgeon a declarat că mandatul parlamentar primit de Partidul Naţional Scoţian (SNP) trebuie respectat.

"Am transmis clar că mandatul SNP de a le oferi oamenilor o şansă trebuie respectat, la fel cum se aşteaptă şi el ca mandatul lui să fie respectat", a afirmat Nicola Sturgeon.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 48 de locuri în Camera Comunelor, un fapt fără precedent. Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul britanic privind Brexit din 2016.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon, liderul SNP, insistă ca Scoţia să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, iar rezultatul scrutinului parlamentar britanic arată că scoţienii împărtăşesc această dorinţă. Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei.

Fluxul de știri
0