Cetățenia europeană: soluție pentru diaspora sau o nouă capcană?

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport românesc
Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Abonare
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene să creeze un nou statut al cetățeniei europene, care să permită românilor din Diaspora să nu mai fie discriminați. Cetățenia europeană poate fi însă și o nouă capcană a deznaționalizării și a globalizării.

BRUXELLES, 13 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, care a ajuns la Bruxelles în urma Brexitului, după ce România a mai primit un loc în Parlamentul European, a cerut Comisiei Europene în plenul Parlamentului European să adopte un statut nou pentru cetățenia europeană care să garanteze tratamentul egal al cetățenilor europeni pe teritoriul țărilor membre.

„În calitate de europarlamentar, reiterez nevoia creării unui statut nou pentru cetățenia europeană, o garanție juridică explicită a statutului de cetățean al UE. Fără diferențe, fără inegalități, o garanție pentru un tratament egal. Cetățenii UE susțin acest deziderat. De exemplu, în România sunt zeci de mii de persoane care au semnat petiția inițiată în acest sens împreună cu PES activists România. Dezbaterile privind viitorul UE trebuie să pună accent pe cetățeni”, a declarat Victor Negrescu.

Negrescu a strâns 20.000 de semnături pentru susținerea unui proiect în acest sens și a debutat în forță cu mandatul său de europarlamentar, vorbind în plenul Parlamentului despre nevoia de a se preocupa de cetățenii români și de ceilalți cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie.

„Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă un moment care nu trebuie tratat cu lejeritate. Este vorba despre pierderea unui membru important al UE, dar și despre modul în care vom continua să cooperăm pe viitor în interesul tuturor părților implicate, inclusiv al celor aproape 3 milioane de europeni care trăiesc acolo. Deja aproape jumătate de milion de români s-au înscris pentru dreptul de ședere și se așteaptă ca noi, în Parlamentul European, să le apărăm drepturile, dar mai ales să identificăm noi soluții pentru a relansa proiectul european", a mai declarat europarlamentarul PSD.

Negrescu, care se declară pro-european și progresist, vede însă numai partea bună a cetățeniei europene, și anume speranța că acest statut va opri discriminarea împotriva românilor sau a altor cetățeni veniți din țările mai sărace să muncească în Vest.

Buletin de identitate românesc - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru moldovenii cu cetățenie română: Detalii despre noile acte de identitate
Dar românii și alți estici vor fi tot de import în țările în care ajung, indiferent ce titulatură artificială le oferă instituțiile europene.

Pe de altă parte, cetățenia europeană poate fi o capcană a renunțării la identitatea națională, în așa fel încât românii, bulgarii, polonezii să nu mai fie români, bulgari sau polonezi, ci ”europeni”, fără origine și fără apartenență națională. Desființarea granițelor și a statelor-națiune și anularea identităților naționale este un ideal vechi al federaliștilor europeni și al tuturor progresiștilor din Europa. Iar cetățenia europeană, chiar dacă îmbrăcată în idealul nobil al stopării discriminării, ar putea fi un pas uriaș spre a dobândi exact această topire a națiunilor și crearea unei populații uniformizate și standardizate la nivelul UE.

Fluxul de știri
0