Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important pentru moldovenii cu cetățenie română: Detalii despre noile acte de identitate

© Sputnik / Rodion ProcaBuletin de identitate românesc
Buletin de identitate românesc - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Moldovenii care dețin cetățenia română trebuie să știe asta - mai multe noutăți cu privire la cartea de identitate, inclusiv despre folosirea acesteia pentru a scăpa de cozile la ghișee.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Într-un comunicat al MAI din România se arată că instituția supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanță a Guvernului ”pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români”.

Se intenționează introducerea unor noi acte de identitate care să respecte standardele stabilite la nivelul UE, ”în principal cele care privesc elementele de securitate”. Aceste acte vor începe să fie emise din luna august 2021.

Noile acte de identitate vin cu ”garanții suplimentare de securitate și întăresc încrederea instituțiilor publice și a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia”, se arată în Comunicat, acesta prin utilizarea unor tehnologii de fabricație avansate, ”a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate şi, nu în ultimul rând, prin protecția IT oferită de mediile de stocare electronice”.

”Prin intermediul noului act de identitate, cetățenii români vor putea, indiferent de locul unde se află (în România sau în afara teritoriului național), să interacționeze online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de servicii publice”, arată MAI.

Buletin de identitate - Sputnik Moldova
Buletine de identitate noi în Republica Moldova: De când sunt puse în circulație
Și iată un mare avantaj: ”Întrucât, identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezența fizică a cetățeanului, la ghișeu, nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanță servicii, precum: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau a altor documente de la autoritățile publice, depunerea unor declarații personale prevăzute de lege ș.a”.

Totodată, noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate și, în aceste condiții, va asigura „funcționalitatea de card de sănătate”.

Atenție noutate: ”Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu vârsta de 12 ani și, opțional, sub această vârstă, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali”.

Tot ca element de noutate, ”se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obține un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România”.

Dar, există și posibilitatea de a opta pentru vechile cărți de identitate? Răspunsul este DA: ”pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică de identitate, va exista opțiunea de a solicita eliberarea unei cărți de identitate simple; aceasta nu va conține elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate”.

Ministerul de Interne precizează că textul proiectului de act normativ este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, https://www.mai.gov.ro/informatii-publice/transparenta-decizionala/ precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.

Tot aici pot fi transmise propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate, în termen de 10 zile calendaristice calculat de la data publicării anunțului pe adresa de primire a eventualelor propuneri, sugestii sau opinii: dgj_transparenta@mai.gov.ro.

Fluxul de știri
0