Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Chicu a efectuat vizite la Sângerei și Bălți: Ce a discutat cu Renato Usatîi - Foto

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaIon Chicu la Sângerei
Ion Chicu la Sângerei - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a vizitat joi, 13 februarie, raionul Sângerei și orașul Bălți, numit și „capitala de nord” a Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. La întâlnirile avute la Sângerei și la Bălți, prim-ministrul a vorbit despre planurile de acțiuni ale Guvernului pentru îmbunătățirea infrastructurii și îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor.

Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul Chicu a decis să atragă forță de muncă de peste hotare: Argumentele premierului

Între altele, premierul a menționat că reforma în domeniul salarizării prevede „ajustarea salariilor funcționarilor APL, care vor crește în câteva etape”, potrivit comunicatelor de presă de la Guvern.

La Sângerei, unde a fost întâmpinat cu pâine și sare de autoritățile locale, prim-ministrul a avut o întrunire cu conducerea raionului, reprezentanți ai direcțiilor raionale, primari și consilieri locali.

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaIon Chicu la Sângerei
Ion Chicu a efectuat vizite la Sângerei și Bălți: Ce a discutat cu Renato Usatîi - Foto - Sputnik Moldova
Ion Chicu la Sângerei

Reprezentanții autorităților locale din Sângerei au relatat despre o serie de probleme ce se cer rezolvate la nivel local.

Reuniunea premierului Ion Chicu cu primarii - Sputnik Moldova
Politică
Ion Chicu i-a convocat pe primarii din raioane: Iată care a fost scopul întâlnirii - Foto

Ei s-au referit la starea proastă a drumurilor, lipsa iluminatului stradal, constrângerile în subvenționarea activităților de procesare a produselor agricole, problema plecării tinerilor din sate, subvenționarea locurilor de muncă, programele de încurajare a tinerilor, precum Prima Casă, indemnizațiile oferite tinerilor specialiști care acceptă să muncească în zonele rurale.

Premierul Chicu a primit în audiență și mai mulți locuitori ai raionului Sângerei, în clădirea Consiliului raional. De asemenea, prim-ministrul a vizitat compania „Gelibert SRL” și Primăria satului Bilicenii Vechi, din respectivul raion, unde a discutat cu un grup de localnici.

După aceasta, premierul s-a deplasat în orașul Bălți, prima instituție vizitată de el fiind Spitalul Clinic Municipal, unde a avut o întâlnire cu întregul colectiv medical.

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaIon Chicu la Spitalul din Bălți
Ion Chicu a efectuat vizite la Sângerei și Bălți: Ce a discutat cu Renato Usatîi - Foto - Sputnik Moldova
Ion Chicu la Spitalul din Bălți

Angajații spitalului au subliniat că au nevoie de utilaje medicale moderne pentru a oferi servicii la un nivel mai înalt de calitate și siguranță. De asemenea, este necesară și reparația capitală a clădirii spitalului, amânată de peste 30 de ani.

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaIon Chicu la Spitalul din Bălți
Ion Chicu a efectuat vizite la Sângerei și Bălți: Ce a discutat cu Renato Usatîi - Foto - Sputnik Moldova
Ion Chicu la Spitalul din Bălți

Prim-ministrul le-a vorbit angajaților spitalului despre intenția Guvernului de a majora salariile medicilor treptat, cu câte 10% la fiecare dintre etape.

Ulterior, Ion Chicu a vizitat Primăria Bălți, unde a discutat cu primarul Renato Usatîi, cu viceprimarii, șefii subdiviziunilor primăriei,  dar şi cu locuitori ai orașului.

Primarul Renato Usatîi a abordat, în cadrul întâlnirii, subiecte precum modificarea statutului municipiului Bălți, problema insuficienței poligonului de colectare a deșeurilor, calitatea infrastructurii drumurilor în municipiu, necesitatea modernizării Centralei Termoelectrice Nord și costul energiei termice, problemele întreprinderii municipale Apă-Canal Bălți, politicile de salarizare a funcționarilor autorităților publice locale și problema activelor imobile publice neutilizate.

© Photo : Guvernul Republicii Moldova / Direcţia comunicare și protocolIon Chicu a vizitat primăria municipiului Bălți
Ion Chicu a efectuat vizite la Sângerei și Bălți: Ce a discutat cu Renato Usatîi - Foto - Sputnik Moldova
Ion Chicu a vizitat primăria municipiului Bălți

Prim-ministrul, la rândul său, a menționat că Programul Guvernului pentru 2020 prevede investiții masive în reabilitarea infrastructurii rutiere, printre care e reparația capitală a drumului Bălți - Criva, de maximă importanță pentru locuitorii regiunii. Cabinetul de Miniștri are și un plan referitor la construcția infrastructurii naționale menite să colecteze și să proceseze deșeurile solide.

Ion Chicu a vizitat și Centrul Multifuncțional al ASP Bălți, pentru a se informa despre procesul de obținere a permiselor auto. Conducerea Centrului i-a comunicat despre existența rândurilor la programarea la proba practică pentru obținerea categoriei B. În ultimele 30 de zile, cozile s-au redus de la 2,5 luni până la 1,5 luni. Responsabilii au asigurat că în perioada următoare vor fi întreprinse acțiuni pentru reducerea timpului de așteptare.

Fluxul de știri
0