Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Votat: Amenzi usturătoare pentru cei care folosesc și vând pungi și produse din plastic

© AP Photo / JUNJI KUROKAWAPungă din plastic
Pungă din plastic - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul de lege care presupune amenzi mai mari pentru cei care folosesc și vând produse din plastic.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Măsuri mai drastice pentru cei care folosesc și comercializează produse din plastic. Moldoveni care vor utiliza și vinde pungi și veselă confecționate din acest material vor fi amendați. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament în lectura a doua. Proiectul prevede sancțiuni de până la 4500 de lei pentru persoanelor fizice și de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridic.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul renunță la plastic: Secretarul general al Legislativului explică de ce

Potrivit proiectului, prevederile se referă la utilizarea și comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri; a pungilor de plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj ; și a pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj.

Sancționați vor fi și cei care utilizează și comercializează farfurii, pahare și alte obiecte folosite pentru a lua masa, excepție fac cele biodegradabile. Anterior Parlamentul a aprobat modificări și completări la legislație prin care au fost interzise treptat, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic. Ulterior,  din 1 ianuarie 2021, au fost interzise totală. Din data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor și a altor ”accesorii ale serviciilor de masă și a bețișoarelor de unică folosință, cu excepția celor biodegradabile”.

Fluxul de știri
0