Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Viorel Morari a ajuns pe banca acuzaților: Unul dintre dosarele sale, trimis în judecată

© Sputnik / Miroslav RotariВиорел Морарь
Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit în fața presei cu detalii privind dosarele și arestul fostului șef al Procuraturii Anticorupție.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului șef al Procuraturii Anticorupție de ”abuz de serviciu”, ”fals în acte publice” și ”amestecul în înfăptuirea urmăririi penale”.

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, despre reținerea lui Viorel Morari: ”Un caz ...”

Pe de altă parte, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit de ”îmbogățire ilicită” și ”spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu” într-un alt dosar penal. 

Șeful Procuraturii Generale, Alexand Stoianoglo, a declarat în cadrul unui briefing de presă că mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui Morari a fost prelungit cu încă 30 de zile. 

Stoianoglo a vorbit în detaliu despre dosarele în care este cercetat penal fostul șef al Procuraturii Anticorupție. 

Legătura dintre Viorel Morari și Vlad Plahotniuc

Procurorul-șef a vorbit despre legătura lui Viorel Morari cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova. Potrivit anchetei, Morari „era în relații personale” cu Plahotniuc, pe care ar fi încercat să-l protejeze.

Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Politică
Noul procuror general dă de pământ cu Viorel Morari: Ce spune despre furtul miliardului

Potrivit informațiilor, Viorel Morari a calificat toate plângerile și sesizările depuse de Veaceslav Platon împotriva lui Vlad Plahotniuc drept calomnioase, fără să le verifice. 

„Scopul principal al acestor acțiuni l-a constituit interesul fostului șef al Procuraturii Anticorupție de a-și menține susținerea politică și protectoare din partea liderului Partidul Democrat, cu care se cunoștea personal”, a mai spus Stoianoglo.

Informațiile scot la iveală că Platon a depus mai multe sesizări și declarații în ordine de procedură penală împotriva lui Vladimir Plahotniuc, și anume:

  • denunțul din 2 august 2016 adresat DIICOT din România prin care a solicitat tragerea la răspundere penală a lui Plahotniuc, Candu, Iaralov, Andronachi și altor persoane;
  • declarații incriminatorii în privința lui Plahotniuc depuse pe 9, 13 și 14 septembrie 2016 în cadrul dosarului gestionat de Procuratura Anticorupție;
  • denunțul din 31 octombrie 2016 prin care solicita Procuraturii Anticorupție examinarea și cercetarea penală a lui Plahotniuc, Candu, Drăguțan, Politova, Iaralov și altor persoane, care ar fi sustras un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.

„Deși, din toamna anului 2016, Procuratura Anticorupție dispunea de informații concrete privind implicarea lui Vladimir Plahotniuc și anturajul său în „furtul miliardului”, numitul nu a fost audiat niciodată ca pretins făptuitor, implicat în această crimă, fiind protejat și lăsat să părăsească nestingherit țara în vara anului 2019”, a menționat procurorul general.

Pe cele trei capete de acuzare, Morari riscă șapte ani de pușcărie cu privarea dreptului de a obține funcții publice pe o perioadă de 15 ani.

Dosarul privind îmbogățirea ilicită și spălarea de bani

Valeriu Gurbulea - Sputnik Moldova
Fost procuror general, despre cazul Viorel Morari: Prea multe semne de întrebare...
Totodată, Viorel Morari este cercetat penal și într-un alt dosar privind îmbogățirea ilicită și spălarea de bani în proporții deosebit de mari.

Stoianoglo spune că, potrivit probatoriului, Viorel Morari, mama și fratele lui sunt fondatorii și administratorii firmei SRL „Irarom Grup”, denumire pe care, dacă o citim invers, se potrivește ca numele de familie al fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție.

„Aria de acțiune a schemei de spălare a banilor este una transnațională și se extinde atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în state precum Polonia, Germania, Marea Britanie, Canada, Ucraina”, a declarat procurorul general.

Potrivit lui Stoianoglo, veniturile lui Viorel Morari, ale soției, mamei, fratelui, dar și ale altor rude nu corespund celor indicate în declarațiile de avere și interese personale.

„Deși pe parcursul anilor 2013-2014 mama procurorului a obținut venituri oficiale de aproximativ 2500 de lei, în 2014, aceasta a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei pentru majorarea capitalului statutar, în suma totală de 3,8 milioane de lei”,  a precizat Stoianoglo.

Potrivit declarațiilor fiscale pentru anii 2016 - 2017, firma declară un profit de peste 6,5 milioane de lei.

Protest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Unde este Vlad Plahotniuc: Ce spune Interpol

În perioada 2012 - 2019, părinții lui Morari, neavând alte surse de venit decât cele indicate oficial și aflându-se în permanență pe teritoriul republicii, au achiziționat patru imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179 de mii de euro.

În perioada 2013-2019, mama procurorului a intrat în posesia a 25 de terenuri cu destinație agricolă, pentru construcții și grădină cu o suprafață totală de 18 hectare, două case de locuit și construcții accesorii cu suprafața totală de 192 metri pătrați – toate estimate la circa 28 de mii de euro.

În perioada 2015-2018, fratele lui Morari a procurat /primit în calitate de donație 87 de terenuri agricole și pentru construcție cu suprafața totală de 45 de hectare, o casă de 93 de metri pătrați și o construcție accesorie cu suprafața de 10 metri pătrați. Valoarea de piață a acestora, la momentul achiziționării, era de circa 50 de mii de euro.

Potrivit informațiilor oferite de Alexandr Stoianoglo, în prezent, fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție este vizat și în alte câteva procese penale, despre care Procuratura Generală va anunța ulterior.

Amintim că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut în luna ianuarie și se află în arest preventiv.

Fluxul de știri
0