Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nu e totul pierdut: Cum pot fi resuscitate satele Moldovei

© Sputnik / OsmatescoAlexandru Osadci
Alexandru Osadci - Sputnik Moldova
Abonare
Satele Moldovei au cel mai mult de suferit de pe urma fenomenului migrației. Cum pot contribui moldovenii stabiliți peste hotare la resuscitarea localităților de baștină.
Nu e totul pierdut: Cum pot fi resuscitate satele Moldovei

Aliona Volcova - Sputnik Moldova
Sute de moldoveni au investit în economia țării banii munciți în străinătate - Detalii
Moldovenii stabiliți peste hotare sunt tot mai interesați să ofere suport financiar localităților de baștină. O demonstrează numărul tot mai mare de proiecte implementate în diferite localități ale țării datorită suportului financiar al celor stabiliți înafara țării. Nici cei care au părăsit localitatea de baștină fără a părăsi însă țara nu sunt indiferenți. Potrivit coordonatorului de programe în cadrul Congresului Administrațiilor Publice Locale, Alexandru Osadci, formând Asociațiile de Băștinași, moldovenii fac tot posibilul pentru a oferi autorităților publice locale suportul necesar pentru atragerea de investiții și implementarea diferitor proiecte.

„Asociațiile de Băștinași reprezintă un suport foarte mare pentru autoritățile publice locale, fiindcă cunoaștem cât de problematică este situația în localitățile Moldovei. Cea mai mare problemă a autorităților locale este lipsa cadrelor la nivel local. Este foarte greu de găsit juriști, oameni care să poată scrie proiecte, să poată argumenta aceste proiecte. Și aici vin în ajutor Asociațiile de Băștinași”, a declarat Alexandru Osadci, coordonator de programe în cadrul Congresului Administrațiilor Publice Locale (CALM), în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova.

Și lipsa de cooperare dintre sectorul privat și autoritățile publice locale, reprezintă o altă problemă, spune reprezentantul CALM.

Фонтан  - Sputnik Moldova
Populația Moldovei va scădea dramatic: Prognozele sumbre ale ONU și demografilor locali
„O altă problemă care se conturează atât la nivel central, cât și la nivel local este lipsa de conlucrare cu sectorul privat. Unii spun că investitorii nu sunt interesați să investească într-o anumită localitate sau alta sau, în general, în Moldova, ceea ce nu este corect, deoarece investitorii privați sunt foarte diferiți la fel cum și interesele lor sunt diferite”, adaugă Alexandru Osadci.

Și posibilele colaborări dintre autoritățile publice locale cu autoritățile diferitor orașe din exterior țării reprezintă un tărâm neexploatat, spune reprezentantul CALM.

„Un alt element ce necesită a fi dezvoltat este conlucrarea autorităților publice locale cu cele de peste hotare. Mulți moldoveni locuiesc în orașe mari din Italiei, Franței, dar și alte țări, de la care avem ce învăța. Aici este un spațiu mult de dezvoltat. Plus că mai avem rezerve în ceea ce privește crearea unei Asociații a Asociațiilor Locale. De exemplu, dacă vorbim de locuitorii Chișinăului, care sunt plecați peste hotare și vor să investească în Moldova, ei vor investi”, conchide Alexandru Osadci, coordonator de programe în cadrul CALM.

Fluxul de știri
0