Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sute de moldoveni au investit în economia țării banii munciți în străinătate - Detalii

Aliona Volcova
Aliona Volcova - Sputnik Moldova
Abonare
De aproape un deceniu, statul investește în afacerile imigranților moldoveni, deschise în Republica Moldova. Care a fost impactul acestei acțiuni asupra economiei țării?
Sute de moldoveni au investit în economia țării banii munciți în străinătate -Detalii

Aproape 2000 de imigranți moldoveni au deschis și dezvoltat afaceri în Republica Moldova datorită suportului Programului de Atragere a Remitențelor în Economie ”Pare 1+1”, în ultimul deceniu. În acest mod, statul a încercat să-i motiveze pe conaționalii plecați la muncă peste hotare să-și construiască un viitor frumos acasă, alături de cei dragi. Detalii despre rezultatele programului a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Aliona Volcova, coordonatoarea Programului ”PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.  

Guvernul a lansat ”Pare 1+1” în 2010. Moldovenii care munceau peste hotare erau îndemnați să deschidă afaceri în țară. În schimb, statul promitea să-i consulte, să-i instruiască, să-i ajute financiar și să-i ghideze în desfășurarea activităților antreprenoriale. Guvernul anunța că suma ajutorului va fi echivalentă investiției făcute, dar nu mai mare de 250 de mii de lei. De atunci au trecut 9 ani, timp în care 1760 de imigranți au beneficiat de finanțare pentru dezvoltarea businessului, dintre care 560 au revenit pentru totdeauna în țară.

”Până în prezent, 2862 de persoane s-au înregistrat la Programul Pare 1+1”, dintre care 1760 au beneficiat de suport. Valoarea totală a investițiilor în economia țării a constituit circa 925 de milioane de lei”, a menționat Aliona Volcova.

O bună parte dintre afaceri au fost deschise în domeniul agriculturii. Mulți imigranți au implementat proiecte antreprenoriale inovative pentru țara noastră.

”În agricultură avem idei interesante, cum ar fi cultivarea unor plante gen sparanghel, cătină, salcie energetică. De asemenea, sunt proiecte din domeniul economiei verzi – producerea brichetelor. Unii imigranți au deschis ferme de struți și șinșile. Am avut solicitări din partea agricultorilor, de a achiziționa frigidere sau camere de uscat fructe”, a relatat Aliona Volcova.

Ce i-a determinat totuși pe cei 1760 de imigranți să-și investească economiile în Republica Moldova? Pare greu de crezut, dar dragostea față de țară a fost o motivație puternică pentru mulți beneficiari.

”Unii dintre beneficiari chiar își doresc să revină în țară, să implementeze experiența de muncă acumulată peste hotare, să contribuie la dezvoltarea economică a țării. Alții vor să dezvolte idei noi, pe care le-au descoperit în străinătate sau doresc să-și susțină familiile”, a mărturisit Aliona Volcova.

Fluxul de știri
0