Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Consumatorii de gaze naturale sunt foarte disciplinați: Cu ce se laudă „Moldovagaz”

© Sputnik / Miroslav RotariГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova
Abonare
Consumatorii de gaze naturale își plătesc exemplar facturile. Consumatorii casnici au achitat costul a 94% din volumul produsului ce le-a fost furnizat, iar întreprinderile din sectorul termoenergetic și-au plătit consumul în proporție de 99,9%.

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. SA „Moldovagaz” le-a furnizat consumatorilor finali în ianuarie 2020 un volum de 171,8 milioane de metri cubi de gaze naturale. Acest volum  este  cu 10% mai redus decât cel livrat consumatorilor în ianuarie 2019 (190,5 milioane m3).

Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla cu tariful la gaze: Declarația președintelui „Moldovagaz” - Video

Consumatorii SA „Moldovagaz” au achitat în ianuarie curent 714,6 milioane de lei pentru gazele naturale consumate, plătind pentru 96,4% din valoarea gazelor naturale furnizate, se arată într-un comunicat de presă al întreprinderii.

Astfel, consumatorii casnici au achitat în proporție de 94% costul gazelor pe care le-au consumat în ianuarie 2020, plățile făcute de ei depășind cu 1,2 puncte procentuale achitările din ianuarie 2019.

Consumatorii noncasnici au achitat în proporție de 94,8% costul gazelor consumate în ianuarie 2020, în creștere cu 4,4 puncte procentuale față de ianuarie 2019.

Cel mai înalt nivel al achitărilor l-au realizat întreprinderile din sectorul termoenergetic, care au plătit pentru 99,9% din volumul gazelor consumate.

La solicitarea SA „Moldovagaz”, în ianuarie 2020, operatorii sistemelor de distribuție au deconectat 418 destinații de consum pentru neonorarea la termen a plăților, fiind vorba de datorii cu o valoare totală de aproximativ 1,5 milioane de lei.

Totodată, unui număr de 364 de consumatori finali rău-platnici, instalațiile de utilizare a gazelor naturale ale cărora au fost anterior deconectate de la rețea, li s-a aplicat plata preventivă pentru consumul de gaze naturale, se menționează în comunicatul de presă al „Moldovagaz”.

Prețul gazelor rusești furnizate în prezent Republicii Moldova de către concernul „Gazprom” este de 173 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mic cu aproximativ 50 de dolari decât în 2019. Precizarea a fost făcută de președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul unei emisiuni de la Sputnik Moldova.

Prețul mediu al gazelor livrate de „Gazprom” a fost în 2019 de 223 de dolari pentru o mie de metri cubi, în unele intervale costul combustibilului ridicându-se și la 235 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi. Astfel, rezultă că „Gazprom” și-a respectat promisiunea de a reduce cu 45-50 de dolari prețul pentru o mie de metri cubi de gaze livrate către „Moldovagaz” din 1 ianuarie 2020. 

Concernul rus „Gazprom” deține 50% dintre acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova – 35,33%, iar administrația de la Tiraspol – 13,44%, 1,23% aparțin unor acționari mici.

Fluxul de știri
0