Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Serviciul de Urgență 112 are un nou sediu – Video

Abonare
Astăzi, la Chișinău, a fost inaugurat cel de-al doilea sediu al Serviciului pentru Preluarea Apelurilor de Urgență 112. La evenimentul de inaugurare au participat mai mulți oficiali, printre care și ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi.

Din data de 11 februarie, Serviciul pentru Preluarea Apelurilor de Urgență 112 are un nou sediu. Spațiul total al noului sediu este de aproximativ 1300 m2 şi dispune de toată infrastructura necesară pentru buna funcționare a Sistemului Informațional Automatizat 112.

"În acest centru s-a investit mai mult de 30 milioane de lei, dar noi știm pentru ce au fost investiți acești bani. Este un centru modern și performant, iar operatorii au toate condițiile necesare de muncă: tehnologii moderne, fotolii comode, transport asigurat – totul pentru ca ei să se simtă în confort psihologic și fizic și să acorde ajutor cetățenilor Republicii Moldova", a declarat Usatîi.

Potrivit directorului Serviciului 112, Liviu Oboroc, construirea noului sediu a fost necesară pentru a spori calitatea serviciilor de preluare a apelurilor de urgență și siguranța acestui serviciu pentru cetățeni.

Câte apeluri au preluat operatorii 112 de Revelion și Crăciun - Sputnik Moldova
Video
De sărbători, la muncă: Câte apeluri au preluat operatorii 112 de Revelion și Crăciun
"Noul centru se deosebește de cel situat pe strada Toma Ciorbă doar din punct de vedere a infrastructurii de utilitare a clădirii. În rest, o bună parte din operatori a fost transferat în noua locație din motive de securitate", a menționat Oboroc.

De asemenea, în cadrul evenimentului cei mai buni lucrători ai Serviciului 112 au primit câte un premiu. În total, la Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență  activează 82 de operatori, care reacționează rapid pentru siguranța și protecția cetățenilor Republicii Moldova.

Carolina lucrează ca operator 112 încă de la înființarea Serviciului. Chiar și astăzi, tânăra îşi aduce aminte cu emoții de primele apeluri de urgență preluate.

"A telefonat soțul unei doamne care avea nevoie de ajutorul medicilor, întrucât soția sa trebuia să nască. Era extrem de emoționat, iar eu m-am stăruit să-mi păstrez calmul și să ajut apelantul cât mai rapid", a povestit operatorul.

Ana Carpovici - Sputnik Moldova
Apeluri înregistrate la 112: Serviciul de Urgență în prima lună din 2020

Serviciul 112 a fost lansat în Republica Moldova acum aproape doi ani. În acest timp, operatorii au recepționat peste 5 milioane de apeluri. Potrivit datelor oficiale, cel mai des oamenii sună la 112 pentru a solicita ajutor medical. Pe locul doi este solicitarea ajutorului Poliției, iar pe locul trei al salvatorilor.

Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 are drept scop preluarea și procesarea apelurilor de urgență la un număr universal de telefon și reducerea timpului de intervenție a Serviciilor Specializate de Urgență prin localizarea automată a apelantului. Acesta funcționează în regim nonstop, iar toate apelurile sunt gratuite pentru utilizatori, atât în rețeaua de telefonie fixă, cât și cea mobilă.

Fluxul de știri
0