BUCUREȘTI, 11 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Excelența sa Valery Kuzmin a explicat că, în general, relațiile comerciale și economice ale României și Rusiei ”au continuat să se dezvolte constant, deși, conform estimărilor preliminare bazate pe datele celor 11 luni, la sfârșitul anului, se poate aștepta o ușoară scădere a cifrei de afaceri comerciale – între 5 și 7%”.
Motivul scăderii cifrei de afaceri îl reprezintă, a precizat diplomatul rus, atât scăderea prețurilor mondiale la hidrocarburi – principalul articol al exporturilor rusești – cât și scăderea vizibilă a exportului de produse inginerești românești în Rusia.
”Cu toate acestea, volumul total al comerțului va atinge aproximativ 4,7 miliarde de dolari”, a punctat excelența sa.
Acesta a precizat că, pe parcursul anului 2019, contactele dintre comunitățile de afaceri din cele două țări – România și Rusia – s-au intensificat. Activitatea Camerei de Comerț și Industrie – CCI - româno-ruse în cadrul Uniunii CCI bilaterale cu țările străine a fost reluată. Au avut loc mai multe forumuri ale oamenilor de afaceri, inclusiv în București, Timișoara și Ploiești.
Delegațiile oamenilor de afaceri români au vizitat mai multe regiuni din Rusia, inclusiv Moscova, Nizhny Novgorod și altele.
”În ceea ce privește planurile companiei ruse Lukoil pentru achiziționarea de blocuri portante de gaz în regiunea de platformă continentală maritimă, acum deținute de corporația americană Exxon, ar trebui să li se pună întrebări administrației Lukoil. Permiteți-mi să vă reamintesc din nou că Lukoil este o corporație privată independentă”, a punctat Valery Kuzmin.
Referitor la riscurile posibile asociate cu modificările legislației românești pentru a crește veniturile la bugetul de stat sau pentru a controla tranzacțiile majore în domenii strategice ale economiei, Excelența Sa a subliniat că acestea ”sunt afacerile suverane ale României, deși, desigur, afacerile sunt destul de sensibile la „climatul investițional”.
”Care va fi această situație specifică - va arăta viitorul. Este oportun să menționăm în acest sens că, în ultimul rating "Doing Business" al Băncii Mondiale, Rusia și-a îmbunătățit performanța, ridicându-se de la poziția 35 la poziția 28, în timp ce România a parcurs același drum, doar în direcția opusă: de la poziția 36 la 55”, a adăugat diplomatul rus.
De asemenea, perspectivele pentru implementarea planurilor de cooperare în domeniul construcţiei aeronavelor civile, discutate la cea de-a 11-a ședință a Comisiei interguvernamentale de cooperare economică, științifică și tehnică din 2013, pot fi discutate numai la reluarea activităţii Comisiei Interguvernamentale – CIG, a mai spus sursa citată.
În prezent, posturile de copreședinți ai Comisiei rămân vacante.
”Până în prezent, nu am primit o reacție pozitivă de la partea română la propunerea noastră de numire simultană a copreședinților la nivelul ministrului / ministrului adjunct - secretar de stat, vorbind de România”, a declarat Excelența Sa.