Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: ”Integrarea Europeană - obiectivul ireversibil al Republicii Moldova”

© Photo : European UnionMoldova UE
Moldova UE - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi are loc cea de-a doua ședință lărgită a Colegiilor ministerelor. În cadrul acesteia sunt abordate subiecte care țin de bilanțul activității MAEIE, dar și prioritățile pentru anul curent.

CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Integrarea Europeană a Republicii Moldova a constituit și rămâne a fi o prioritate în activitatea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și pentru anul 2020. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, în cadrul ședinței lărgite a Colegiului MAEIE.

Aureliu Ciocoi Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Sputnik Moldova
Cel mai sincer ministru de Externe: Aureliu Ciocoi ne spune când vom adera la UE

Potrivit lui Ciocoi, obiectivul de realizarea a acțiunilor din Acordul de Asociere și utilizarea tuturor oportunităților oferite de Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană rămân a fi priorități în politica externă a statului.

Ministrul a vorbit și despre obiectivele pentru 2020 care țin de integrarea europeană a țării.

„În 2020 ne vom axa pe realizarea acțiunilor restante, dar în paralel vom demara negocierea unei noi agende de asociere cu Uniunea Europeană. Vom căuta să dezvoltăm în continuare dialogul politic la nivel înalt. Printre priorități rămâne și cadrul Parteneriatului Estic”, a precizat Aureliu Ciocoi.

În ceea ce privește relațiile bilaterale ale Republicii Moldova cu țările membre ale Uniunii Europene în 2019, ministrul de Externe a spus că acestea s-au dezvoltat în funcție de evoluția politică internă.

Сливы  - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mai multe fructe moldovenești pe piața UE: Ce pregătesc autoritățile

„În 2019, cooperarea cu statele UE pe plan bilateral, în mod special cu Germania, Franța, Italia au continuat preponderent pe dimensiunile sectoriale. Relațiile de cooperarea cu România s-au dezvoltat în baza parteneriatului strategic bilateral și vor continua să se dezvolte în aceiași albie”, a conchis șeful de la Externe.

La rândul său, președintele țării Igor Dodon a declarat că autoritățile de la Chișinău sunt deschise pentru cooperare cu toate statele și partenerii externi, și din Est și din Vest, iar prioritatea numărul unu rămâne implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Șeful statului mai spune că integrarea europeană rămâne obiectivul principal și ireversibil al agendei interne și externe a Republicii Moldova.

„Vreau să vă asigur că din partea conducerii Republicii Moldova, atât a instituției prezidențiale, cât și a tuturor instituțiilor avem o deschidere totală față de partenerii noștri de la Bruxelles”, a precizat Dodon.

Șeful statului spune că un lucru important pentru Republica Moldova este dezvoltarea relațiilor cu statele vecine.

„În luna aprilie se împlinesc zece ani de la semnarea Acordului de Parteneriat și Cooperare Strategică cu România. Ne dorim ca acest parteneriat să fie dezvoltat în continuare”, a menționat președintele țării.

Ce-i așteaptă pe moldoveni după Brexit, o spune chiar Ministrul de Externe>>>

Relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au fost formal lansate odată cu semnarea la 28 noiembrie 1994 a Acordului de Cooperare și Parteneriat, care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998.  Relațiile UE-Republica Moldova au înregistrat progrese considerabile în 2014, odată cu liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului de Asociere.

Fluxul de știri
0