Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ziua comemorării lui Pușkin, poet, diplomat și om de onoare

© Sputnik / Miroslav RotariВозложение цветов к памятнику А.С.Пушкина в Кишиневе в День его памяти
Возложение цветов к памятнику А.С.Пушкина в Кишиневе в День его памяти - Sputnik Moldova
Abonare
Cei care au venit în grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Capitalei i-au adus un omagiu și au depus flori la bustul poetului rus Alexandr Pușkin.

CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. Marele poet rus Alexandr Pușkin a fost comemorat luni, 10 februarie.

Памятник Пушкину  - Sputnik Moldova
Societate
Depunere de flori de ziua comemorării poetului Aleksandr Pușkin la Chișinău - Video
La Chișinău, reprezentației misiunii diplomatice a Federației Ruse, reprezentanții Rossotrudnecestvo, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, dar și oameni simpli au venit în grădina publică Ștefan cel Mare pentru a-l comemora pe marele poet rus și pentru a depune flori la bustul acestuia.

În fața audienței a vorbit ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

"Exact acum 183 de ani a trecut la cel veșnice cel care a pus temelia scrierii moderne ruse și tradițiilor moderne literare. Este gânditorul opera nemuritoare a căruia ne însoțește pe fiecare dintre noi de la naștere și până la moarte", a menționat Vasnețov.

El a amintit că tot astăzi, în Rusia este marcat ziua diplomatului și nu poate fi trecută cu vederea faptul că Pușkin a fost și diplomat.

"Serviciul de politică externe a fost, de fapt, primul loc de muncă al lui poetului după terminarea liceului Țarskoe Selo. Este de menționat și faptul că colegul lui de liceu și un bun prieten de-al său a fost ministrul Afacerilor Externe Alexandr Gorciakov", a precizat Vasnețov.

El a mai spus că poetul avea un simț acut al onoarei și era de o bunătate deosebită. Drept exemplu, Vansnețov a adus faptul că Pușkin a făcut tot ce a fost posibil ca secundantul său să nu fie făcut vinovat de producerea fatalului duel care i-a adus moartea.

În încheiere, Oleg Vasnețov a menționat că Pușkin a devenit forța care îi unește pe toți rușii și lumea rusă.

Președintele reprezentanței Rossotrudnecestvo în Moldova, Mihail Davîdov, a amintit că acum 200 de ani Pușkin a venit în Moldova, el fiind exilat la Chișinău.

"Pușkin a devenit un adevărat ambasador al culturii ruse aici, făcând legătura dintre țările noastre și popoarele noastre pe veci. În Moldova oamenii sunt cu adevărat mândri de moștenirea la Pușkin", a declarat Mihail Davîdov.

În carul mitingului de comemorare, reprezentanții societății civile au amintit că la într-o situație deplorabilă se află casa-muzeu Pușkin.

Apropo, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că este gata să ajute la soluționarea acestei probleme și chiar șeful statului rus, Vladimir Putin, a promis să acorde ajutor.  

Vom menționa că astăzi ai avut mai multe acțiuni consacrate memoriei lui Pușkin în biblioteci, în casa-muzeu Pușkin din Chișinău, dar și în filiala din satul Dolna.

Fluxul de știri
0